Afklar din situation, hvis arbejdspladsen lukker

Få hjælp til at komme på kursus og bliv vejledt om jobsøgning, hvis du står over for at miste jobbet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan sjældent betale sig at gå i panik, og slet ikke fordi der går rygter om, at ens arbejdsplads måske lukker.

Der kan være langt fra løs snak til virkelighed, og en arbejdsplads, der forsvinder, kan være begyndelsen på et nyt og spændende kapitel på jobmarkedet.

Det håber Tina Nielsen, at det bliver.

Hendes arbejdsplads, Klitmøller Skole, der er en afdeling under Hanstholm Skole, er i farezonen for at forsvinde, hvis Thisted Kommune fører nogle lidt ukonkrete planer om større enheder i skolestrukturen ud i livet.

»Jeg er begyndt at se mig om efter andet arbejde«, siger hun. »Det drejer sig om job, der ligner det, jeg har nu, men også om nogle, der er anderledes. Jeg søger bredt, hvor mine kvalifikationer kan bruges«, siger hun.

Tina Nielsen er børnehaveklasseleder, klasselærer i 1. klasse og AKT-lærer. Otte år på den lille nordvestjyske skole med kun 42 elever er det blevet til:

»Jeg havde regnet med at blive her til pensionsalderen, fordi det er en rigtig god skole og et fint lokalsamfund, hvor jeg kender alle børn, forældre og bedsteforældre. Derfor er jeg ikke vild med at søge væk, men det betyder en del for mig at kunne vælge mit næste job selv. Jeg vil ikke vente, til lukningen er en realitet, og jeg så måske får tilbudt et job på en anden af kommunens skoler«.

Rådet til andre i samme situation er at diskutere sagen igennem med familien og nære kolleger. Det hjælper den mentale proces, som det er at skulle til at være jobsøgende, på rette spor.

»Da der sidst gik rygter om, at skolen skulle lukkes, var jeg ikke jobsøgende. Nu har jeg indstillet mig på at skulle væk. Det gør det nemmere at se mulighederne«, siger Tina Nielsen.

Lisbeth Sølgaard Bøwes er formand for Djurs Lærerforening, der havde medlemmer på tre skoler, der lukkede med udgangen af sidste skoleår. Hun har erfaringer med, hvad det er, man skal igennem, hvis ens arbejdsplads forsvinder.

»Fastansatte lærere er tit begunstigede af aftaler, som gør, at de kan flytte til andre skoler i kommunen, hvis deres skole bliver nedlagt. Det er en kæmpefordel, men den løser ikke alle problemer«, siger kredsformanden.

Uanset om en lærer ønsker at flytte til en anden af kommunens skoler eller vil søge arbejde et andet sted, skal der tænkes nyt.

»Har du været på samme arbejdsplads i mange år, kan det være svært pludselig at skulle sælge sig selv, sådan som man skal på jobmarkedet. Nogle har ikke skrevet en ansøgning eller opdateret deres cv i årevis og har måske slet ikke overblik over, hvad de kan, og hvordan de fortæller om deres kvalifikationer«, siger kredsformanden.

Er du ansat på en lukningstruet skole, og står du famlende over for fremtiden, foreslår Lisbeth Sølgaard Bøwes, at du henvender dig til din tillidsrepræsentant eller kreds og beder dem tage initiativ til et kursus eller til at tilbyde vejledning om jobsøgning.

»Vores erfaring er, at det har en del medlemmer brug for, når deres arbejdsplads er lukningstruet. Selvom du er vant til at formulere dig og til at kommunikere fagligt, er det noget andet, når det er én selv, der er budskabet«, siger hun. |