Ganske symptomatisk for situationen i fagbevægelsen er de seneste mange dages strålende solskin i dag blevet afløst at grå skyer og tunge regnbyger ved Forligsinstitutionen i København.

Bondo efter splittelse: Der er stadig sammenhold i fagbevægelsen

Der er en trykket stemning ved Forligsinstitutionen, efter der i nat blev indgået et delforlig på det regionale område. Ifølge Anders Bondo skal lærerne ikke forvente at blive ladt alene i stikken, men han medgiver, at det er blevet sværere at lave en aftale.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var ikke mange positive ord blandt kommentarerne fra topforhandlerne, da de her til morgen mødte op til endnu en forhandlingsdag i Forligsinstitutionen.

Tidligt i morges indgik LO-forbundene et forlig med Danske Regioner. Et forlig, som hverken FTF- eller AC-organisationerne kunne skrive under på. Og ifølge Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen har det ikke gjort det lettere at lave en samlet aftale:

"Vi må håbe at vi alle sammen kommer i mål, men det er da ikke blevet nemmere", siger Anders Bondo og fortsætter:

"Delforliget synes vi ikke er godt nok, for ellers var det jo et forlig, vi havde indgået. Det er ingen hemmelighed, at jeg ønskede, at vi havde lavet forliget samlet, det har vi så ikke, men de andre organisationer er stadig i forhandling, og så må vi se, om vi kan nå i hus alle sammen stadigvæk".

Lønmodtager-sammenholdet splittet om regional overenskomst 

"Det er ærgerligt for fagbevægelsens sammenhold"

Nattens delforlig gælder for cirka 40.000 ansatte i regionerne, mens der stadig ikke er en løsning for omkring 100.000 sygeplejersker, læger og andre regionsansatte. Men Anders Bondo vil ikke forholde sig til, om musketereden blandt lønmodtagerorganisationerne dermed er brudt:

"Det er Dennis Kristensen, der har opfundet begrebet musketered, så hvad definitionen er på den, det må stå for hans regning. Jeg tror stadigvæk, der er masser af energi i det sammenhold, der er i fagbevægelsen, og jeg håber stadig på, at vi alle sammen kan komme i mål", siger lærerformanden.

Mens flere af lønmodtagerorganisationerne stod tomhændet tilbage efter delforliget i nat, forventer Anders Bondo dog ikke, at det samme sker på det kommunale område:

"Jeg tror ikke, det betyder så meget, men det svækker vores samlede muligheder. Det tror jeg er helt åbenlyst. Det er ikke nemmere at få lavet en aftale nu for os alle sammen. Det siger sig selv, at det havde været meget nemmere, hvis vi havde gjort det sammen"

Skal lærerne frygte at blive efterladt på perronen ligesom i 2013?

"Nej, det tror jeg bestemt ikke. Det er der ikke noget der tyder på. Der er fantastisk stor opbakning fra langt de fleste organisationer", siger Anders Bondo.

Mens 11 forbund, blandt andre FOA og HK Kommunal, i nat indgik forlig på det regionale område, står den største regionale lønmodtagerorganisation, Dansk Sygeplejeråd uden for forliget. Formand Grete Christensen er ifølge eget udsagn "spændt" på at mødes med formandskollegaerne efter nattens forløb:

"Der er ingen tvivl om, at fællesskabet har været helt unikt. Det har også gjort, at vi har fået presset arbejdsgiverne til det yderste på rammen og på privatlønsværnet, og det skal vi rose os selv for", siger hun og kalder det "ærgerligt", at der kun er indgået et delforlig på det regionale område: "Jeg er overrasket over, at de synes det var rigtigt at gå på nuværende tidspunkt. Jeg synes, det er ærgerligt for fagbevægelsens sammenhold".

Ifølge Grete Christensen står døren åben hos regionerne til, at flere organisationer kan tilslutte sig delforliget. "Vi synes stadigvæk der mangler noget, så nu skal vi diskutere, hvordan vi griber det an", siger hum.

Dagen byder på arbejdstidsforhandlinger

I dag skal der både forhandles om lønudviklingen, den arbejdsgiverbetalte spisepause og lærernes arbejdstid. Og lærerformand Anders Bondo vil ikke afvise, at det ender med en konflikt på grund af lærernes arbejdstid.

"Det kan jeg da bestemt ikke afvise. Vi har sagt at vi skal have en arbejdstidsaftale. Det er helt urimeligt, at man fastholder, at vi skal være omfattet af en lov. I fem år har vi levet under en lov, med regler som er uden sidestykke på det danske arbejdsmarked. De er så ringe. Det kan vi ikke leve med. Og det er også derfor, de andre organisationer har sagt, at den her gang skal lærerne også på plads, og det skal vi", siger Anders Bondo og fortsætter:

"Vi har mødt meget lidt velvilje fra KL's side til at sige, at den vigtige gruppe ansatte, som lærerne er, også skal have nogle ordentlige vilkår".

Ifølge KL's chefforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler, vil han ikke gå efter at lave et delforlig på det kommunale område.

"Det er ikke vores udgangspunkt. Vi forsøger at lave en samlet aftale på det kommunale område. Men jeg kan ikke udelukke noget", siger han.

"Jeg går ikke ind i forligsinstitutionen i dag med en splittelsesdagsorden. Jeg går ind med en samlingsdagsorden der går ud på, at vi skal forsøge at lave en samlet aftale på det kommunale område, som alle kommunale medarbejdere kan se sig selv i", slutter Michael Ziegler.

Powered by Labrador CMS