Nu tisser de i kummen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu kan alle landet folkeskoler søge Danmarks første hygiejnelegat til renovering af et helt toilet. Det er virksomheden Viega, som er førende inden for vvs-tekniske installationer, der har stiftet legatet, der har en værdi på op til 50.000 kroner. Det specielle ved toiletterne er de berøringsfrie betjeningsplader, der gør det muligt for eleverne at gå på toilettet uden at røre ved noget, når de skyller ud, vasker og tørre hænder. Balleskolen i Silkeborg har allerede indført de nye hygiejniske installationer, og her har man tydeligt mærket en forskel på både miljøet og elevernes trivsel, fortæller skoleleder Henning Frederiksen.

Hvorfor har I indført de nye toiletter?

»Vi startede med et sundhedsprojekt, hvor vi lagde vægt på, hvordan vi kunne nedbringe sygefraværet. Det førte til nye toiletter med berøringsfri betjeningsplader, som reducerer smittefaren. Vi har været glade for at fortælle forældrene, at vi nu har gjort det lettere for børnene at vaske hænder. Og samtidig er det blevet lettere for rengøringspersonalet at holde toiletterne rene«.

Hvad har de nye toiletter betydet?

»Begge dele har medført et lavere sygefravær, men det har også betydet meget for elevernes trivsel. Fra at mange af eleverne før ventede med at gå på toilettet, til de kom hjem, så synes de nu, at det er sjovt at gå på toilettet, og bruger dem langt oftere. Man skulle tro, at toiletterne dermed hurtigere blev beskidte, men det har vist sig, at eleverne er blevet langt bedre til at holde dem rene. For eksempel havde vi en del problemer i indskolingen med, at børnene tissede på gulvet.Det problem har vi stort set ikke mere«.

Viegas hygiejnelegat kan søges af alle folkeskoler i perioden 4. maj til 20. august.

mls@dlf.org