Debat

Udtalelse om OK-18

Vedtaget af Enhedslistens Lærernetværk lørdag den 27. januar

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes OK-18: En del af noget større – og værd at kæmpe for!

Det var et inspirerende nybrud, da FOA og andre fagforeninger bakkede op om lærerne ved OK-13. Det skete med parolen "ingen skal efterlades på perronen", som blev lanceret kort før konflikten. Der var dog ikke styrke til, at den kunne holde hele vejen, så lærerne tabte efter en lang lockout.

Men trods nederlaget – der aldrig blev en "rigtig" sejr for KL og Moderniseringsstyrelsen – blev der lagt en spire til solidaritet mellem de offentligt ansattes fagforeninger. En solidaritet, der rigtigt blomstrede med den såkaldte "musketered" op til denne overenskomst, som kræver en løsning på lærernes krav om en arbejdstidsaftale.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Måske er en opblødning på vej, og det vil være et kæmpe fremskridt, hvis der kommer en reel aftale. Men sker det, vil vi stadig have problemet med statsansattes spisepauser, som er blevet inddraget på tværs af alle kutymer. Ligesom ligelønsproblemerne helt tilbage fra 2008-konflikten aldrig er blevet løst.

Derfor kan der ikke indgås en aftale uden svar på disse spørgsmål – for solidariteten skal jo gå begge veje.

Endelig trænger alle offentligt ansatte til et løft af lønnen efter mange års efterslæb. Al snak om, at vi "ikke har råd" må forstumme, når der før jul var råd til to-cifrede milliard-skattelettelser.*

En konflikt kan vindes

Så forbundene må stå fast – også selv om det truer med en konflikt. For det er jo selve meningen med overenskomstsystemet, at der kan konfliktes. Specielt i en situation, hvor sammenholdet på vores side er større end nogensinde. Og vi på den anden side sjældent har vi set en mere svag og handlingslammet regering.

I årevis har offentligt ansatte lagt ryg til nedskæringer, besparelser og løntilbageholdenhed medens skiftende regeringer har forgyldt overklassen og erhvervslivet. Det er på tide, at vi får vendt denne udvikling.

Vedtaget på landsmødet i Enhedslistens Lærernetværk, lørdag den 27. januar 2018. For mere info: Kontakt Hans Jørgen Vad, 29 84 77 34.

* Se Enhedslistens temaside, der viser, hvor milliarderne kan hentes: https://enhedslisten.dk/temaer/der-er-raad. Her finder du også pjecen "Der er råd!".