Dansk som andetsprog
0   8

Efter ti år: Ny vejledning om tosprogede elever

Undervisningsministeriet har udsendt en ny vejledning om organiseringen af folkeskolens undervisning af tosprogede elever. En dansk som andetsprog-lærer kalder vejledningen god, men kritiserer lovgivningen bag.

I august 2016 trådte der nye regler i kraft om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog, og  kravene til modtageklasser blev løsnet. Derfor har Undervisningsministeriet nu udgivet en ny vejledning, som skal hjælpe kommuner og skoler med uddybninger og forklaringer af reglerne i bekendtgørelsen om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog.

Om vejledningen

Undervisningsministeriet udstedte i 2016 en ny bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog, der trådte i kraft den 1. august 2016. Bekendtgørelsen ændrede kravene til modtageldklasser som opfølgning på topartsaftalen af 18. marts 2016 mellem den daværende regering og KL om bedre rammer for at modtage og integrere flygtning. De nye regler om modtageleklasser er beskrevet nærmere i vejledningen.

Vejledningen indeholder desuden blandt andet anbefalinger til kommunerne om skolernes organisering og tilrettelæggelse af undervisningen af tosprogede elever med behov for sprogstøtte.

Folkeskolen.dk har bedt lærer Monica Edelmann om at tage et hurtigt blik på vejledningen.  Monica Edelmann underviser i en modtageklasse på Utterslev Skole, og hun har derfor kigget specifikt på kapitlet om basisundervisning i dansk som andetsprog, fordi det handler om nyankomne elever. Umiddelbart synes hun, at vejledningen er fin, men hun er ikke begejstret for lovgivningen bag, understreger hun.

"Jeg synes, det er godt at skrive en ny vejledning. Den anden er ti år gammel og der er kommet en folkeskolereform siden, hvor dansk som andetsprog også kan foregå i den understøttende undervisning og det skal selvfølgelig skrives ind i en vejledning. Det er godt at få opdateret vejledningen, så den er i overensstemmelse med den nye virkelighed", siger Monica Edelmann.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg synes, der er rigtig god grund til at kritisere den lovgivning, der ligger bag ved vejledningen, og som blev vedtaget i foråret. Men vejledningen som sådan er god".

I foråret vedtog Folketinget efter en aftale mellem den daværende regering og KL nye regler om modtageklasser. Det blev blandt andet muligt at hæve klasseloftet fra 12 til 15 elever.

Meget "kan", ikke så meget "skal"
"Jeg synes der er nogle udmærkede ting i vejledningen. For eksempel at elevernes modermål kan inddrages i undervisningen, for det er en del af elevens samlede sproglige resurse. Men alt er 'kan', der ikke noget om, at man 'skal'", siger Monica Edelmann.

Hun synes også det er fint, at det bliver præciseret, at skolens leder har pligt til sørge for at elever i en modtageklasse får undervisning i dansk som andetsprog, der imødekommer deres sprogstøttebehov.

"Det er jeg fuldstændig enig i, at sådan burde det være, men det fuldstændigt omkostningsfrit at skrive, for så må man jo målrette nogle resurser til formålet", siger hun. Tidligere var der øremærkede penge til undervisning i dansk som andetsprog, men de blev givet fri i København  2008. Det er derfor frit for skolelederen at vurdere, hvordan midlerne skal bruges på en skole. (rettet 27/3 kl. 11.03)

"På den måde er det fint, som det står i vejledningen, men i praksis kigger lederen vanvittigt på mig, hvis jeg vurderer, at en elevs faglige behov er 7-10 lektioner ugentligt i supplerende undervisning i dansk som andetsprog. Det kan en skole ikke opfylde", siger Monica Edelmann.

Den nye vejledning om organisering af folkeskolens undervisning af tosprogede er en opdatering af en tidligere vejledning fra 2007. Hent den her:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
733 andre er allerede tilmeldt