Anmeldelse

Engel i sneen

Døden i børnehøjde

Sorg, sygdom og en åben slutning i en smuk, klog og vigtig bog om det sværeste i livet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”'Hvad tror du, der sker med dem, der ikke tror på Gud?'

Fakta:

Titel: Engel i sneen

Illustrator: Rune Markhus

Pris: 332,50

Sider: 80

Forlag: ABC Forlag

'Nå, så det er det, du i virkeligheden spekulerer på', siger Jonas' mor og lægger en arm omkring mig”.

Vi er på børneafdelingen på et hospital, og hovedpersonen, jegfortælleren – dreng eller pige? – vi får det ikke at vide, men han/hun er et dybt reflekterende – og presset – ungt menneske, et barn, der ligesom sin far ikke tror på Gud. Derfor er der en masse spørgsmål, der presser sig på, især når man sidder over for Jonas' mor, der er præst. Hun tager imidlertid udfordringen op i en lang samtale om tro og ikketro.

Jegfortælleren har allerede – alt for tidligt – mødt døden, idet moderen er død, så det er barske erfaringer og oplevelser, fortælleren i sin egen svære sygdomssituation har med sig. Han/hun er tapper og god til at registrere stemninger og oplever flere gange, at nogle børn falder bort, men også at andre kommer sig og forlader hospitalet. Det gør for eksempel Leander, der vender tilbage på besøg i forbindelse med et tjek på hospitalet, og også præstens søn Jonas bliver rask.

Da jegfortælleren har fødselsdag – 11, 12, 13 … år? – samles hans/hendes klasse nedenfor på parkeringspladsen sammen med tidligere indlagte på børneafdelingen for at ønske til lykke. En meget smuk scene!

Smudsomslaget, lavet af Rune Markhus, der også har illustreret smukt inde i bogen, har nogle fine pointer. På forsiden ser man en gadelampe i snevejr, blå sne på hvid baggrund, formet som et T med gadelys i begge sider. På bagsiden et stativ – igen en T-figur – med en droppose med en slange over til en tom hospitalsseng med et par høretelefoner og en mobiltelefon og hvid sne på blå baggrund, så er stemningen ligesom understreget. Kulde, vinter, død …

Bogen slutter med, at jegfortælleren spørger sin far: ”Kan du hjælpe mig ud?” Faderen tænker sig om et øjeblik, tager så sit barn i armene, kører ned med elevatoren og … ”Så er vi ude”. Punktum. Slut! Så kan man selv tænke videre.

Det er en meget smuk, klog og vigtig bog om døden kogt ned til den rene fond i 24 korte kapitler i et smukt sprog. En stor cadeau til oversætteren Susanne Vebel!

"Engel i sneen" er egentlig hverken en ungdomsbog eller en børnebog, men en bog for alle, og – som noget meget vigtigt! – den kan danne udgangspunkt for den svære, essentielle og uundgåelige samtale om livet og døden i en 6.-10. klasse. Også som højtlæsningsbog vil den være relevant. Modig bog!

Anders Totland (født 1986) har en alsidig baggrund som både kok, organist og journalist. Derudover har han fået opmærksomhed i sit hjemland Norge for sin mad- og haveblog www.hagatilmaga.no. Anders Totland debuterede som forfatter i 2015 med romanen "Vampyrarne i Eplehagen".