DLF-kongres '16
3   5

Dorte Lange: DLF skal hjælpe medlemmerne mere

DLF skal i højere grad støtte og igangsætte fælles handlinger på lærerværelserne, der kan give lærerne bedre rammer for arbejdet.

Modløshed er et ord, som næstformand i DLF Dorte Lange ofte hører, når hun møder lærere.

»De føler, at de ikke kan lykkes med deres opgave«, sagde Dorte Lange på Lærerforeningens kongres i København. »De kan med god ret forvente, at vi gør noget mere for at hjælpe dem. Det er det, de har os til«.

Artiklen fortsætter under banneret

Selv om DLF har arbejdet hårdt for at indgå lokale arbejdstidsaftaler, og der i dag er en arbejdstidsaftale eller en fælles forståelse mellem lærerkredsen og kommunen 68 steder i landet, skal der mere til.

»På trods af de succeser, så sikrer de aftaler ikke medlemmerne resurser til at kunne forberede undervisningen. Ikke i tilstrækkelig grad«, sagde Dorte Lange.

Hun understregede, at medlemmerne har brug for konkrete tiltag, som kan hjælpe dem her og nu. Og her kan begrebet den involverende fagforening gøre en forskel - medlemmerne får en ny rolle, hvor de selv er med til at skabe konkrete forbedringer i arbejdslivet.

»Vi skal ikke kun løse problemer for medlemmerne, men i højere grad sammen med medlemmerne. Hjælpe dem til at skubbe til de rammer og prioriteringer, der er for deres arbejdsplads«.

En vej er at spørge medlemmerne, hvordan de ville løse konkrete situationer, hvis de kunne bestemme, og så via kredse og tillidsvalgte hjælpe dem, så de ikke står alene med deres bud på ændringer af rammerne. Måske kan en lærer ikke alene gå imod, at en forvaltning kræver, at lærerne eksempelvis hænger elevernes resultater op i klassen, men hvis tillidsrepræsentanten og kredsen hjælper, så budskabet om, at det er en dårlig idé, kommer fra alle lærerne, er chancen for at få ændret beslutningen større, lød det fra Dorte Lange.

»Det vigtigste er, at medlemmerne kommer til at opleve, at de er en del af noget større. En del af et fællesskab, som faktisk opnår nogle resultater«.

»Det kan både være noget, som medlemmerne selv sætter i gang, hvor vi bare løber efter og hjælper og sikrer, at det går godt. Og det kan være ting, som vi sætter i gang. Også på landsplan«, sagde Dorte Lange og fortalte, hvordan DLF via møder i faglig klub har evalueret på, hvordan arbejdstidsbilaget fra overenskomsten i 2015 har haft betydning for lærernes hverdag.

»Nogle brugte konkrete ting på skolerne. Nogle gjorde ikke så meget ud af det. Det bliver nu brugt til de regionale møder, vi skal have med KL. Vi kan tage flere af den slags centrale initiativer«, sagde Dorte Lange og fortalte, at hovedstyrelsen har besluttet, at de på en række møder over efteråret og vinteren vil drøfte med tillidsvalgte, hvordan der kan sættes gang i flere aktiviteter.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ