Andreas fra 9. klasse på da vinci-linjen fortæller undervisningsministeren om, hvor glad han er for en klasse, der er på samme faglige niveau som ham selv

Haarder blåstempler Da Vinci-linjen for elever med særlige forudsætninger

Ingen elever nægtes optagelse. Derfor ser Undervisningsministeriet ikke nogen problemer i, at Esbjerg har oprettet en folkeskolelinje, Da Vinci-linjen, for elever med særlige forudsætninger, der hidtil har underpræsteret. Haarder er begejstret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det socialdemokratiske medlem af uddannelsesudvalget Kim Mortensen, Esbjerg, spurgte i foråret undervisningsminister Bertel Haarder, om linjen var i strid med folkeskoleloven. Dengang svarede Bertel Haarder, at han ikke kendte til Da Vinci-linjen og ville undersøge sagen hos Esbjerg Kommune. På baggrund af de svar, kommunen har givet, har Undervisningsministeriet efterfølgende blåstemplet Da Vinci-linjen.

"På baggrund af Esbjerg Kommunes oplysninger om, at Da Vinci-linjen er åben for alle, og at alle elever, der ønsker det, er blevet optaget, vurderes det, at elevernes adgang til optagelse på Da Vinci-linjen ikke er betinget af standpunkt, evner eller øvrige forudsætninger, men af interesse og eget ønske om øgede udfordringer", hedder det i et brev fra Undervisningsministeriet til Esbjerg Kommune.

Forleden var undervisningsminister Bertel Haarder på besøg på Blåbjerggårdskolen i Esbjerg, hvor Da Vinci-linjen hører hjemme. Han var meget begejstret:

"Det er godt at se, at skolen går foran i forhold til dygtige elever. De har også brug for, at der bliver taget særlige hensyn til dem, så de bliver mødt og udfordret dér, hvor de er. Det gør også stort indtryk, at det socialt har været godt for eleverne at komme på Da Vinci-linjen", sagde ministeren efter at have hørt elevernes beretninger.

Da Vinci-linjen henvender sig til unge, som har underpræsteret i forhold til deres evner på deres hidtidige folkeskole, og som ønsker flere udfodringer. En del af undervisningen tilrettelægges i samarbejde med et lokalt gymnasium, og der er lærerudveksling med gymnasiet. Hver elev knyttes til en coach-lærer, som er sparringspartner i forhold til elevens personlige mål og studieplaner. Inden optagelse skal elev og forældre udfylde et tilmeldingsskema, hvor man bl.a. begrunder ønsket om optagelse med udgangspunkt i faglige interesser og stærke og svage sider, fagligt og socialt. Derefter har elev og forældre en samtale med en medarbejder fra Da Vinci-linjen for at afklare, om lnjen er det rigtige valg for eleven.

I sit svar til Kim Mortensen siger undervisningsminister Bertel Haarder, at Da Vinci-linjen ikke synes at adskille sig nævneværdigt fra de profilskoler, man har i andre kommuner, hvor man fx lægger særlig vægt idræt, sang eller sprog.

Læs mere

Brochure om Da Vinci-linjen

Undervisningsminister Bertel Haarders svar tiluddannelsesudvalget inklusive ministeriets svar tilkommunen

Uvm.dk: Ministerens besøg påBlåbjerggårdskolen