Debat

Komma og nutids-r

15 års uddannelse og ikke have kendskab til to helt almindelige grammatiske regler! Fejlen er udbredt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nær de firs år har jeg stadig lidt besvær med relativitetsteorien. Gudskelov har jeg ikke ofte brug for den.

Men ellers mener jeg at have brugt mine skolekundskaber rimelig godt. I hvert fald med hensyn til kommasætning. Blandt andet har jeg lige hjulpet en pige med hendes afsluttende opgave til sygeplejerskeeksamen. God opstilling og et klart sprog, men.... 

Hun mente bare, at der altid skal komma foran "at", så dem strøede hun med let hånd ud over teksten. Det blev til mange.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Desuden vidste hun absolut intet om nutids-r. Hun brugte det overhovedet ikke.

På mindre end fem minutter havde jeg lært hende reglerne, og det får mig altså til spørge, måske samtlige lærere, om hvordan en velbegavet pige kan gå ni år i folkeskolen, tre år i gymnasiet og tilsidst gennemgå en sygeplejerskeuddannelse og stadig begå de to fejl, som formentlig også halvdelen af befolkningen begår?

Det er jo kun en lille ting sammenlignet med reletivitetsteorien, men det er bare så elementært, og hvorfor dog have grammatiske regler, hvis man ikke bruger dem.(Jeg har ikke bragt eksempler. Jeg går ud fra, at alle lærere kender dem, ik?)