Anmeldelse Skønlitteratur
0   290

Alle har sit eget alfabet

Stian Hole gør det igen - denne gang endnu bedre.

Morkels alfabet

Fakta


Titel
Morkels alfabet

Forfatter
Stian Hole

Pris
290

Sider
48

Forlag
Høst og Søn

En anmeldelse af Stian Holes ”Morkels alfabet” kunne skrives meget kort: En mesters værk, et kunstværk og en suveræn præstation. Læs bogen igen og igen! Brug den i undervisningen i hele skoleforløbet! Gør det!

Artiklen fortsætter under banneret

Men den fortjener flere ord.

”Nogen lægger ord ud på jorden. Anna finder den første seddel. Den er trådt ned på et frossent halmstrå. Der står tre bogstaver: Hej”. Sådan indledes fortællingen om Anna og drengen Morkel.

Anna finder hver dag nye sedler og sporer Morkel til hans hytte højt oppe i træerne dybt inde i skoven. Anna kender godt Morkel af navn. Hun ved, at han næsten aldrig er i skole, og at der sladres om hans far. Morkel har for længst hørt Anna og inviterer hende op i hytten. Morkel fortæller, at han samler på ord. De begynder at udveksle ord. Drengen Morkel, der fortæller Anna, at han ingenting er god til, viser sig at have aflæst og ”afhørt” naturen omkring dem. I løbet af ganske få dage bliver de næsten soulmates. Anna lærer, at ordene, sproget, skaber virkeligheden omkring dem. Men den bliver også magisk.

En dag er Morkel borte. Anna savner ham forfærdeligt og længes efter sedlerne fra ham. Endelig en dag i foråret ligger der et kort fra Morkel. Anna følger det og finder Morkel.

Stian Holes univers er i ordets sande betydning helt fantastisk. Han opfylder til fulde det, der betegner en billedbog. Ordene og illustrationerne hænger uløseligt sammen. Og hvilke ord! Poetiske sætninger fulde af betydninger med plads til, at læseren kan fylde på. Og hvilke illustrationer! Stian Hole overgår sig selv med sin helt egen billedskabende teknik på grænsen mellem magi og realisme.

Forfatteren Naja Marie Aidts smukke oversættelse fremskriver værkets poetiske sprog til fulde.

”Alle har sit eget alfabet, tænker Anna. Det kan tage lang tid at tyde det”.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.501 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
699 andre er allerede tilmeldt