Lockout 2013
9   869

Politisk sanger: Lockouten må ikke gå i glemmebogen

’Teknisk Knockout’ er titlen på albummet som musiker og musikskolelærer Thomas Ulrik Larsen udgiver 31. august. Han kalder albummet for en hyldest til lærerne og håber, at sangene kan rette op på mediernes misforståelser om lockouten i 2013.

Forlig, ja-hat og Mærsk er normalt ikke ord, man sætter sammen på et rocknummer. Men Thomas Ulrik Larsens titelnummer 'Teknisk knockout' er en kritisk røst over for de overenskomstforhandlinger, lockout og efterfølgende regeringsindgreb, som lærerne oplevede på første række i 2013.

"Overordnet er albummet en hyldest til lærerne og alle, der tør kæfte op, oplyse og danne", lyder det fra Thomas Ulrik Larsen, som udgiver musik under aliaset 'Lysår'.

Artiklen fortsætter under banneret

Musikeren fra Nordsjælland har undervist i folkeskolen, men er først og fremmest musikskolelærer og sangskriver og far til et enkelt skolebarn. Det var under lockouten, han fik ideen til temaet på det kommende album.

"Jeg havde børnene i deres fritid. Mange ville tænke; det må være lykken at være fritaget for skolen, men børnene var meget deprimerede. Det var tydeligt at mærke, at et omdrejningspunkt i deres hverdag var væk. I virkeligheden var lockouten en fyring på ubestemt tid. Jeg kunne se det i børnenes ansigt, at de havde det ikke godt", siger Thomas Ulrik Larsen.

I 2013 udgav han et album, men lærernes situation gav ham brændstof til at skrive nye sange, og hurtigt fik han samlet et hold af musikere og kom i studiet for at indspille.

Teknisk knockout

Sølle staveordsslave

Skide tavleakrobat

Du har alt for lidt at lave

Rejs dig op og hils på den store stat

Vi er i gang med orddiktat

Camoufleret som forlig

Kald det at jokke i spinat

Dig er vi ikke interesseret i

Og du forsvarer dig bravt

Men der er snart dømt teknisk knockout

På med ja-hat frem med fløjte Utryghed er ikke så skidt

Hvorfor ses i øjenhøjde Det giver genlyd når vi sparker i dit skridt

Nu skal du normaliseres

Og får du brug for et kontor Så bliver i samlet fire og fire

For enden af kantinens køkkenbord

Vi dækker op med sauerkraut

Der er snart dømt teknisk knockout

Det rager os en brandskid at du er ved at tude

Vi koder jeres fremtid imens du er låst ude

Du er svimmel og du bløder

Du har virkelig fået tærsk

Men se her kommer frelsen i skikkelse af Mærsk

Og aldrig har vi haft det så sjovt                   

Tekst: Thomas Ulrik Larsen

 

Mediernes sandshedspensel

Thomas Ulrik Larsen har et politisk sigte med det nye album. Han vil holde bevidstheden om, hvad der virkelig skete i 2013 i live ved at sætte fokus på, hvilke midler politikerne brugte for at få skolereformen igennem.

"Jeg synes, det var vigtigt, at det var en lockout. Når man læser i dag mediedækning om situationen, så er der mange, der nu taler om den periode, som om lærerne strejkede. Jeg ved ikke, hvordan det er gået til. Det var jo tydeligt om, at det var KL der lockoutede".

"Der er allerede nu så kort tid efter sket en fordrejning og en misfarvning af de forhold og begivenheder, der fandt sted. Det er to år siden - det er relativ ny historie. Men i en medieproces bliver en masse ting udlagt som sandheder, jeg ikke kan genkende".

Begrebet teknisk knockout er lånt fra bokseverdenen, og Thomas Ulrik Larsen mener, det passer rigtig godt til lærernes situation.

"Det er et bokseudtryk, som bruges når man langsomt lader en bokser udgå af kamp. Man bliver ikke slået ud af et slag. Man får så mange, så man ikke kan mere".

Selv om han ikke er uddannet folkeskolelærer blev hans retfærdighedsfølelse krænket.

"Det var en ubehagelig retorik, lærerne blev udsat for. Budskabet var, at det var nødvendigt at stramme op på de her lærere, der havde alt for meget frihed".  

Stadig problemer

Thomas Ulrik Larsen er ikke i tvivl om, at folkeskolerne stadig er langt fra målstregen til den succesfulde skole, som politikerne drømmer om.

"Den her situation slet ikke landet endnu. Der er stadig en masse faglige problemer og personale problemer. Hele lærerfagets status skal genoprettes. Et fag der har været enorm respekt om, som er blevet udsat for mistillid under hele evalueringsbølgen og fik den endelige knockout op til denne ændring".

Pladen indeholder også flere sange om skole og barndom. Thomas Ulrik Larsen er stolt af de mennesker, han har samlet omkring albummet. Det Danske Drengekor, guitaristen Ivan Horn og Danmarks første børnerockband Parkering Forbudt er gendannet på et af numrene

"De er alle sammen granvoksne mænd i dag. Der er selvfølgelig en signal-pointe i at gendanne et band, der slog igennem på at tale børns sag fra et børneperspektiv".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
741 andre er allerede tilmeldt