Anmeldelse

Hvad er meningen?

Mere mening i livet, tak

Eiler Jensen har skrevet et undervisningsmateriale om livsfilosofi og etik til udskolingen. Det har til formål at lære eleverne at reflektere over sig selv, deres værdier og verden omkring dem – hvilket jo ikke er så lidt igen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærervejledningen indledes med en beskrivelse af, hvad livsfilosofi er, og går herefter ind i baggrundsstof i forhold til elevbogen og undervisningstips hertil. Sproget er let og legende, og der er inddragelse af mange forskellige og finurlige personligheder, for eksempel Karen Blixen, Storm P., Benny Andersen og Johannes Møllehave.

Fakta:

Titel: Hvad er meningen?

Forfatter: Eiler Jensen

Pris: 150

Sider: 48

Forlag: Haase og Søns Forlag as

I lærervejledningen og elevbogen er der indholdsmæssigt også en masse referencer til al mulig kunst – litteratur, malerier, film. For eksempel inddrages Janne Tellers filosofiske roman "Intet" som et bud på ungdomslitteratur, der beskæftiger sig med meningen med det hele (eller manglen herpå), og her forklares det, hvordan man kan bruge den sammen med elevbogen.

Elevbogens udvalgte temaer – for eksempel "Hvem er jeg i grunden?" og "Har mennesket en fri vilje?" - er gode temaer i forhold til at ramme udskolingen. At det netop er så bred en pensel, der males med, når man skal nærme sig meningen med livet, kan jeg kun se som en fordel – da vi jo er så mange forskellige mennesker – og des mere stof, des mere mulighed for at ramme den enkelte!

Temaerne er fint underbygget af lærervejledningen, som også indeholder inspiration til den enkelte lærer, hvorigennem han eller hun kan videreudvikle materialet, som han eller hun ønsker. Og som baggrundsmænd i forhold til livsfilosofien er der inddraget Kierkegaard, Nietzsche, Sartre og Camus – som er fint dækkende, og som beskrives i både elevbog og lærervejledning.

Hele vejen igennem indsprøjtes små stikpiller af mening, og jeg tager mig selv i at sidde og kigge ud ad vinduet og tænke over meningen med mit eget liv – hvilket man jo må sige er en cadeau i forhold til formålet med hele materialet.

"Hvad er meningen?" anbefales varmt herfra. Det er netop et materiale som dette, der kan få os til at trække i håndbremsen i vores moderne, fortravlede verden og lige spørge os selv og hinanden om, hvad der egentlig er meningen?