Sig goddag til din kommune

Det gælder om at knytte medarbejderne tæt til sig. Derfor går kommuner på charmeoffensiv over for nye medarbejdere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en årrække har det ikke været særlig hot at være offentligt ansat. Det er en af grundene til, at lærere, sundhedsmedarbejdere og en række andre medarbejdergrupper kan blive en mangelvare.

Det ved kommunerne, og derfor er flere af dem begyndt at overveje, hvordan de bliver bedre til at modtage nye ansatte og til at holde på dem, som de har.

En af dem er Viborg, der for få dage siden holdt sin første introduktionsmesse for nye medarbejdere.

»Vi vil gerne give nye ansatte oplevelsen af, at de er en del af et større fællesskab, som rækker ud over den enkelte arbejdsplads«, fortæller HR-chef i Viborg Kommune, Claus Fjeldgaard.

Han mener, at det er afgørende, at kommunerne er gode til at synliggøre deres værdier og de forskellige jobmuligheder, som de rummer.

»Ved at vise, hvem vi er, og hvad vi står for, kan vi blive bedre til at rekruttere og fastholde de medarbejdere, som vi gerne vil have«, siger han.

Introduktionsmessen bød på en række workshopper. De 150 deltagere skulle høre om arbejdsmiljø, uddannelse og kommunens samarbejds- og sikkerhedsorganisation, og de kunne så bagefter vælge sig ind på en række andre emner.

Speciallærer Britt Hermanrud, Rosenvængets Skole, valgte at høre om kommunens personalegoder og om det nye rådhus, der er ved at blive bygget.

»Jeg har arbejdet en del år i det offentlige, så jeg kendte mange af informationerne i forvejen, men det er en udmærket måde at få noget at vide om, hvordan tingene foregår specifikt i Viborg Kommune. Har du ikke været på arbejdsmarkedet før, eller kommer du fra den private sektor, er der helt sikkert en del at tage med hjem«, siger hun.

Britt Hermanrud har tidligere arbejdet i to andre kommuner, men det er første gang, at hun bliver inviteret til et særligt arrangement for nye medarbejdere.

»På den måde får vi nye nogle praktiske informationer, som vi ikke behøver at bruge tid på at finde på nettet, og vi får sikkert også en slags tilhørsforhold til kommunen«, siger læreren.

Det er langtfra alle nye medarbejdere, der er begejstrede for kommunens initiativ.

Lærer Lene Randorff Larsen, Søndre Skole i Viborg, synes ikke, det var noget særligt.

»Det er svært at forholde sig til mennesker, der arbejder med meget forskelligt. Skal man have noget ud af sådan et arrangement, bør kommunen dele det op, så det kun er medarbejdere inden for samme område, der deltager«, siger hun.

Konsulent Rune Munch Christensen deler ikke den holdning. Han er ansat i Center for kompetenceudvikling og personalepolitik og er i gang med at undersøge, hvordan kommuner modtager og fastholder medarbejdere.

»En velkomstmesse kan ikke erstatte en god introduktion af den enkelte medarbejder på selve arbejdspladsen, men vores undersøgelser viser, at den slags arrangementer kan få nye medarbejdere til at føle sig som en del af en stor organisation og få indblik i, hvad og hvem den består af«, siger han.

Ifølge Rune Munch Christensen skal tiltag på området også gerne få nye medarbejdere til at føle, at der bliver sat pris på dem.

Den nyansatte oplever, at kommunaldirektøren, borgmesteren, og hvem der ellers repræsenterer kommunen, faktisk er interesserede i, at man yder et godt stykke arbejde. |