Anmeldelse Skoleledelse
0   827

Lidt for korte historier fra den offentlige sektor

11 dyk ned i den offentlige forvaltning ridser nogle problemstillinger op, men må gerne få lidt mere fylde fra virkeligheden.

Den offentlige sektor

Fakta


Titel
Den offentlige sektor

Pris
250

Sider
200

Forlag
Hans Reitzels Forlag

"Cases fra maskinrummet" er den rammende undertitel på denne bog, der er tænkt til brug ved kurser i offentlig forvaltning.

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatterne kommer vidt omkring i det offentlige forvaltningsbillede fra omstruktureringer over statens styring af kommunernes økonomi til strukturreformen, fra EU-kravene og servicedirektivet over forholdet mellem ministre og embedsmænd og videre over betalingsringens politiske skæbne til forholdene omkring ombudsmandsinstitutionen og fra kommunernes privatisering over mobil teknologi til hjemmehjælperne videre over Lean-ledelse til offentlig ledelse eksemplificeret ved arbejdstidskonflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening.

Der er altså noget for enhver interesse i det offentlige.

Alle 11 cases er skåret over samme læst: Bogens forfattere beskriver problematikker og handlingsforløb ved hjælp af offentligt tilgængelige dokumenter, herunder kort, grafer og diagrammer, og pressecitater fra centralt placerede aktører. Hvert afsnit har forslag til videre læsning og en oversigt over anvendt litteratur; altså et typisk studiemateriale.

Men lad mig tage afsnittet om offentlig ledelse, altså om KL-lærerkonflikten fra 2013, i nærmere øjesyn. Forfatterne giver i og for sig et nøgternt billede af argumentationen for en skolereforms nødvendighed for konfliktens centrale punkter: lærernes arbejdstid og arbejdsgiverens ønske om ændrede ledelsesforhold. Man beskriver forholdene i lyset af blandt andet den fatale kongresvedtagelse om, at Danmarks Lærerforening ikke kunne påtage sig ansvaret for udviklingen i skolen. Men man nævner ikke, at der nærmest er tale om en omvendt Lars Løkke: Lærerforeningen sagde, at de ikke kunne påtage sig ansvaret - og tog det. Man nævner ikke, at arbejdsgiverne fra Bertel Haarders første dage som undervisningsminister ønskede at få skovlen under Lærerforeningen, altså normaliseret lærernes forhold. Det burde måske have skærpet sanserne hos Lærerforeningens forhandlere. Og man nævner, at KL-forhandleren hurtigt erklærede forhandlingerne for brudt sammen, men ikke at man ved den forrige overenskomst havde jublet over det resultat, som kommunernes forhandler Mads Lebech (De Konservative) og Anders Bondo havde opnået; altså det, der kunne have sløvet sanserne hos Lærerforeningens forhandlere. Man havde slet ikke opdaget skiftet fra en rund institutionstænker til en kantet virksomhedstænker.

Sagt på en anden måde: Beskrivelserne er relativt registrerende og dermed uden farlig dynamik.

Til dette afsnit kunne man passende læse de redegørende afsnit i Thejsens "Lærernes kampe - kampen for skolen". Og til de andre afsnit for eksempel Peter Moses "Javel, hr. minister". Bare for at få lidt sitrende usikkerhed ind i kurserne om offentlig forvaltning. Den videre læsning bør ikke blot holde sig til teoribøgerne, men i mindst lige så høj grad til virkelighedsbøgerne.

Den offentlige sektor er nok en embedsmandsbefolket bane, men også en politisk boldgade.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ