Anmeldelse Dansk
0   389

Kontrasternes klarhed

Forskelle i liv og værk hos Helle Helle og Naja Marie Aidt er omdrejningspunkt i nyt læremiddel til udskolingen.

Helle Helle og Naja Marie Aidt

Fakta


Titel
Helle Helle og Naja Marie Aidt

Forfatter
Peter Christensen, Jens Larsen

Pris
248,75

Sider
128

Forlag
Gyldendal

Afstanden mellem New York og den vestsjællandske provins er stor. Ikke desto mindre danner de to lokaliteter afsæt for dette læremiddels kontrastering af Helle Helle og Naja Marie Aidt: Helles lavmælte filigranarbejde med at komme under huden på samfundets randeksistenser stillet over for Aidts krasse og grænsesøgende ekstremrealisme. Men kontraster skaber klare konturer, og det kommer også frem her: I materialet bevæger vi os fint fra forfatternes steder over vigtige stationer i deres liv og ind i deres værksteder. Disse indledende afsnit kan med sikkerhed fange mange elever, der allerede kender Aidt eller Helle. De kan formentlig også tiltrække nye læsere, men opgaverne her er ret omfattende. For eksempel skal eleverne finde eksempler på dramatik, store følelser og angst i Aidts novellesamling "Bavian". Det kræver næsten, at eleven allerede har læst hele samlingen.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogens anden del består af en række opgaver til noveller af Helle og Aidt. Novellerne er trykt i bogens tredje del, så de er lige ved hånden. Valget er faldet på noveller, der allerede i dag på mange måder er klassikere i undervisningen som for eksempel Helles "Globryllup" og Aidts "Bulbjerg". Der er mange relevante opgaver, der både peger ind i teksten og ud af den. Det kunne have været et plus, hvis forfatterne havde arbejdet med mere variation i opgavetyperne. Ganske vist skal eleverne veksle mellem soloarbejde, pararbejde og arbejde i klassen. Men opgaverne sigter næsten udelukkende mod, at eleverne skal beskrive stemninger, tale om fortælleformer og give eksempler på sproglige billeder. Det er godt, at eleverne holdes fast på teksten. Men elever med andre tilgange til litteraturen end den sproglige bliver ladt i stikken.

Som helhed er det imidlertid et solidt og animerende materiale, som kan benyttes af elever individuelt, for eksempel i forbindelse med B-prøven, eller som afsæt for undervisning i klassen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.995 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen