Efter at have kvalificeret sig til finalen var mange unge håbefulde forskere fra i søndags klar til at indtage Forum og vise deres projekter frem for offentligheden.

Lærer får pris for støtte til forskertalenter

Asger Schmidt fra Rungsted Skole fik tirsdag prisen som Årets Lærer ved uddelingen af forskertalentprisen Unge Forskere i Forum i København. Tre 7.-klasse-drenge fra Esbjerg vandt grundskoleelevernes talentpris for et miljøprojekt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bag enhver dygtig elev står en engageret lærer. Det synes at være tanken bag den pris, som Asger Schmidt fra Rungsted Skole tirsdag modtog for sin indsats som lærer for nogle af de unge og håbefulde forskertalenter, der havde et projekt med til finaleudgaven af Unge Forskere. 

"Asger Schmidt vandt, fordi han har været utroligt engageret, har tilmeldt mange elever og været dygtig til ar sparre med dem og motivere dem. Han er en ildsjæl, og dommerne kunne se, hvordan hans elever lykkedes med at udvikle sig løbende, så deres projekter blev bedre undervejs fra semifinalerne i starten og marts og frem mod finalen", siger Christina Ove Holm, der er presseansvarlig for arrangementet.

Pengene går til klasseklassen

Det er en glad, men også ydmyg prisvinder, som folkeskolen.dk har snakket med.

"Det var overvældende, og jeg havde ikke regnet med det. Det er stadig lidt underligt, men det er selvfølgelig en glædelig ting", siger Asger Schmidt, der ser stort potentiale for de naturvidenskabelige fag i Unge Forskere-konkurrencen.

"Det betyder, at nogle elever ser mulighederne i at arbejde med sine projekter. Konkurrence-elementet får mange op af stolen, og dem med den virkelig store interesse for naturvidenskab får muligheden for at fordybe sig med et projekt", siger han. 

Rungsted-læreren fik foruden hæder 10.000 kroner for sit lærerengagement, og dem har han lovet til 9.a's klassekasse.

"Jeg sagde til eleverne, at jeg syntes, det skulle være et klasseprojekt, også hvis det skulle vise sig, at jeg fik lærerprisen", siger Asger Schmidt, som selv finder rigelig glæde i at have overværet elevernes flid og udvikling.

"De har arbejdet benhårdt, og fornøjelsen med at se det arbejde overgår langt prisen". 

Miljøprojekt vinder grundskolepris

Efter at have kvalificeret sig til finalen var mange unge håbefulde forskere fra i søndags klar til at indtage Forum og vise deres projekter frem for offentligheden. 

Talentprisen Unge Forskere uddeles både i en kategori for seniorer og for junior, som begge blev uddelt af H.K.H. prins Joachim. Unge Forskere Junior er forskningsprisen for grundskoleelever.

"Vi arbejder for, at alle børn og unge får engagerende oplevelser med science. Det er ikke nok at det bare er sjovt. Alle skal opleve suset ved at udforske, stoltheden ved at forstå og glæden ved at forandre", skriver arrangøren af det tre dage lange arrangement i Forum, Danish Science Factory, på sin hjemmeside om baggrunden for at afholde konkurrencen for de unge forskertalenter.

Vinderen af 1. præmien på 25.000 kroner blev tre drenge fra Ådalskolen i Esbjerg for et miljøprojekt. De har undersøgt, om det miljøskadelige stof poly-ethylene, findes i miljøet. Og det gør det blandt andet hos blåmuslinger, har de påvist.  

Kampen om at hjemtage Unge Forskere Junior-prisen, som er for grundskolens elever, var repræsenteret ved hele 50 projekter om alt fra plastik-fremstilling af kartoffelstivelse til gennemsigtige afskærmninger, der formår at kombinere sikkerhed fra oversvømmelser med at bevare en flot havudsigt.