Guide: Sådan tackles lærerchikane på sociale medier

”Der stod, at jeg burde indlægges på et mentalt hospital, at jeg var syg i hovedet, og at jeg var skabsbøsse”, har en lærer tidligere fortalt Folkeskolen om sit møde med en lærerhadeside på et socialt medie. Efter to års venten på en lovet vejledning om netchikane mod offentligt ansatte, har FTF selv lavet én.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg fik simpelthen en isklump i maven. Inden jeg tjekkede, troede jeg ikke, jeg ville blive berørt, men det ramte virkelig hårdt", fortalte læreren dengang Folkeskolens journalist. Hans skole skred til handling i forhold til elevernes ageren på de sociale medier.

"En medarbejder, der chikaneres på internettet, skal straks orientere arbejdsgiveren, så arbejdsgiveren har mulighed for at reagere", hedder det i en ny vejledning, som blandt andre to konsulenter fra Lærerforeningen har været med til at forfatte. "Arbejdsgiveren kan yde hjælp og støtte til medarbejderen ved at drøfte sagen med medarbejderen og forklare medarbejderen, hvordan arbejdsgiveren vil gribe sagen an. Arbejdsgiveren kan eventuelt tilbydes psykologhjælp, hvis sagen er af særlig grov karakter. Det er også vigtigt, at arbejdsgiveren i grove situationer tydeligt tilkendegiver til medarbejderen, at arbejdsgiveren tager ansvaret for situationen, og at der handles offensivt over for den person, der udøver chikanen".

De offentligt ansattes organisationer i FTF har udsendt et idekatalog og en guide om chikane på de sociale medier.  Formand for KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler varslede for to år siden, at KL i samarbejde med Danske Regioner og Moderniseringsstyrelsen vil "lave en vejledning til kommunerne om, hvordan arbejdsgiveren kan bakke op om og hjælpe sine ansatte, som udsættes for chikane". Den er endnu ikke kommet.  

"Da det er et emne, der også berører datalovgivningen, overgik initiativet til at samle de offentlige arbejdsgivere om en fælles vejledning til Justitsministeriet", forklarer Michael Ziegler til ftf.dk.

"Når det er sagt, så mener jeg, at der er brug for mere end en vejledning. Det kan ikke være rimeligt, at vi skal belaste retssystemet med dyre retssager, for at sætte en stopper for netchikanen. Der må kunne findes andre og hurtigere midler."

Du kan hente FTF's vejledning og guide til højre



Læs mere

Hent FTF's guide og vejledning her