Anmeldelse Undervisningsmiljø
0   345

Nye vinkler på læringsrum

Enhver underviser må have oplevet, hvor begrænsende de fysiske rammer kan virke på den didaktiske kreativitet og løssluppenhed. Bogen her kommer med idéer til, hvordan man både med et lille og et stort budget kan tænke ”ud af boksen”.

Læringsrum

Fakta


Titel
Læringsrum

Forfatter
Rune Fjord Jensen, Bodil Hovaldt Bøjer

ISBN
9788750042952

Pris
269

Sider
160

Forlag
Akademisk Forlag

I den bedste af alle verdener ville et undervisningssted altid være tilpasset den konkrete undervisningssituation. Med ergonomisk gennemtænkte (og gerne transformérbare) møbler, mulighed for holddannelser, tydeligt funktionsopdelte pladser eller værksteder, rekreative arealer lige uden for døren og så videre.

Artiklen fortsætter under banneret

Den danske skolevirkelighed anno 2013 er dog mange steder, at nutidig pædagogisk praksis skal realiseres i lokaler, der blev bygget til dørrækken, midterrækken og vinduesrækken - og så lige katederet up front, naturligvis. Og til det stillesiddende arbejde, der dengang stort set var den eneste anerkendte læringsstil.

”Læringsrum” påpeger vigtigheden af, at alle sanser skal i spil, når børn skal lære. At de får mulighed for at interagere med verden, få pirret deres nysgerrighed og danne erkendelser, der ligger ud over, hvad de kan læse sig til i bøger.

Det kan ske på mange forskellige måder.

Det er klart, at ved projektering af nye skoler eller ombygning af lokaler bliver det nemmere at implementere et nyt og mere alsidigt læringssyn. Forfatterne refererer blandt andet til skoleudviklingsprojekter på Tinglev Skole i Sønderjylland og Ordrup Skole ved København, hvor man fra processens start har haft fokus på æstetik og rumlighed. Det giver optimale rammer for at tilgodese mange former for læring.

Står man derimod i den situation at skulle undervise i ældre, ufleksible rammer, er der hjælp at hente i bogen. Forfatterne viser, hvor lidt der ofte skal til for at se rummet og dets muligheder fra nye vinkler:

En rutsjebane mellem to reoler på et skolebibiotek giver rummet dynamik. En hems kan for relativt få midler give et ekstra niveau og dermed et ekstra læringsrum i lokalet. At indrette funktionsopdelte zoner ved hjælp af farver eller lignende kan også være særdeles virkningsfuldt.

Bogen igennem anvises øvelser til, hvordan man kan lege med rummets indretning og navnlig elevernes oplevelse af rummet. Ikke alle er banebrydende, eksempelvis er en føle-/lugtekasse, hvor børnene på skift har en ting med hjemmefra, som skal gættes, formentlig prøvet af mange lærere før. Men forfatternes pointe om at sætte de sansepirrende aktiviteter i system og slet og ret lave flere af dem er relevant.

Bogens sidste tredjedel er en slags kalender, hvor øvelserne er tematisk inddelt, med henblik på at der laves øvelser inden for samme tema en uge ad gangen.

Selv om træerne ikke vokser ind i himlen, har vi brug for bøger som denne, i en tid hvor flere børn skal inkluderes for stadig færre midler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ