Debat

Forslag om forsøgsordning for ledige lærere på dagpenge

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frederiksberg Kommunelærerforenings bestyrelse har drøftet forslaget om en forsøgsordning for ledige på dagpenge. Vi er kommet til den konklusion, at vi er imod forslaget.

Som udgangspunkt finder vi det sympatisk, at man vil hjælpe de nyuddannede, der får meget svært ved at finde fast arbejde, og de ledige, der nu sidder i den kedelige situation, som forkortelsen af dagpengeperioden sammen med nedlæggelse af mange tusinde lærerstillinger har betydet. Men vi er yderst bekymrede for langtidsvirkningen af forslaget:

• Kommunerne er pressede på økonomien og har nedlagt mange lærerstillinger i de seneste par år. Der er ikke meget, der tyder på bedre økonomi, hvorved presset på folkeskolens resurser fortsætter. Vi frygter, at mange kommuner vil bruge de dagpengeansatte som argumentation for, at en reduktion i den almindelige lærerbemanding ikke giver mangel på uddannede lærere.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

• Man risikerer en opdeling i A- og B-lærere.

• Ordningen vil betyde, at den fastansatte lærer får en større arbejdsbyrde i forhold til at sikre samarbejdet med de nye og nok skiftende dagpengejobbere - dette forstærkes, jo større andelen af dagpengejobberne bliver.

• I en tid, hvor der skal inkluderes, er vi urolige for, at kommunerne mener opgaven løst ved at have dagpengejobbere indover - det giver automatisk flere »varme hænder« uden ekstra udgifter.

Ordningen er sammenlignelig med løntilskudsjob. I andre brancher giver det sig udslag i færre faste job, idet løntilskudsjobberne overtager arbejdet. Vi frygter, at DLF's forslag vil få samme konsekvens, og at det blot kommer til at give flere arbejdsløse og endnu flere på dagpengejob med en yderligere nedslidning af den nuværende lærerstand til følge (se blot på den undersøgelse, der viser, at især lærere må gå på invalidepension på grund af psykisk nedslidning).

Vi foreslår, at DLF i stedet fortsat bruger al energi på at kæmpe for flere faste arbejdspladser. For eksempel gennem en jobrotationsordning, som vil give ledige/nyuddannede mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet og samtidig give allerede fastansatte lærere mulighed for efter/videreuddannelse, da de jo allerede nu løfter inklusionsopgaver og ønsker mulighed for at fastholde og udbygge kvaliteten af undervisningen i skolen.

Svar

Kære Anja Løgtholt.

Tak for jeres interesse for foreningens forslag til at lade dimittenderne arbejde til overenskomstmæssig løn, men på nedsat tid, således at lønnen svarer til dagpengesatsen for fuld tid.

Jeres henvendelse blev drøftet på hovedstyrelsesmødet den 13. juni.

Hovedstyrelsen deler jeres bekymring over det fortsatte fald i ordinære lærerstillinger og arbejder fortsat på at sikre faste lærerstillinger. Det sker for eksempel gennem offentliggørelse af vores budgetundersøgelser, påvirkning af den økonomiske aftale mellem stat og kommuner, lancering af »Kvalitet i undervisningen«, de lokale kredses budgetarbejde, arbejdet for at der bruges uddannede vikarer, og at sjette ferieuge indarbejdes i årsnormen.

Når vi har taget initiativ til forslaget, er det for at sikre, at ledige lærere forbliver i faget, og at de ikke mister deres dagpengeret.

Det er efter hovedstyrelsens opfattelse et ufravigeligt krav til modellen, at Danmarks Lærerforening skal have en vetoret ved den mindste mistanke om misbrug. Det er ligeledes et ufravigeligt krav, at der skal være tale om merbeskæftigelse. Der vil ikke være tale om »billig arbejdskraft« for kommunerne, da de ledige lærere, der ansættes under ordningen, skal have løn på overenskomstmæssige vilkår og derfor koster kommunen det samme per time som ordinært ansatte lærere.

Forslaget adskiller sig fra - og er en forbedring af - den nuværende løntilskudsordning. Under løntilskud forbruger den ledige af sin dagpengeperiode, genererer ikke ny dagpengeret og arbejder op til 37 timer om ugen. Danmarks Lærerforenings forslag har til hensigt, at den ledige ikke forbruger af sin dagpengeperiode i det antal timer, der arbejdes, og samtidig optjener ny dagpengeret.

Palle Rom, afdelingschef, 
overenskomst- og forhandlingsafdelingen i DLF