En ny dom betyder, at tjenestemandspensionister kan få op mod 100.000 kroner mindre i pension end forventet.

Ny dom: Tjenestemænd skal pensioneres fra lavere løntrin

2000 lærere kan vinke farvel til op mod 4-5.000 kroner årligt på grund af en ny dom om beregningsmetoden for tjenestemandspensioner. DLF vil anke dommen til højesteret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tove Vad Jeppsen blev i 2009 pensioneret fra et lavere løntrin, end hun forventede. Og hun var ikke den eneste. Moderniseringsstyrelsen - eller som det hed dengang Økonomistyrelsen - begyndte pludselig at beregne pensionen på en anden måde, end parterne havde aftalt ved overenskomsten i 2002.

Lærere kan miste tusindvis af pensionskroner

Derfor besluttede DLF i 2010 at køre Tove Vad Jeppesens sag ved domstolene. Nu har dommerne i  landsretten givet staten ret i, at Tove Vad Jeppesen skulle pensioneres fra et lavere løntrin end forventet. Afsigelsen betyder, at op mod 2000 lærere, der enten står for at  blive pensioneret, eller som allerede er blevet pensioneret, kan risikere at få  mindre pension, end de var stillet i udsigt. Til gengæld vil 1000 lærere kunne få mere end forventet.

DLF vil anke dommen 

Formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen er skuffet over, at retten ikke anerkender den aftale, som parterne har indgået. Landsretten har afgjort, at det bør være den årlige pensionsgivende løn i kroner og øre, der er afgørende for, hvilket statsligt løntrin en lærer i den lukkede gruppe skal pensioneres fra. Ved overenskomsten i 2002 aftalte de kommunale arbejdsgivere og lærernes forhandlere ellers, at man afrundede lærernes løn til det kommunale løntrinssystem og derefter oversatte det til statslige skalatrin. Men DLF er ikke parate til at give op. Lige nu vurderer Gordon Ørskov, at foreningen vil anke kendelsen.

"Vi tror,  der er nogle aspekter af sagen, der godt kan belyses bedre, og som kan vurderes anderledes. Det er noget meget principielt, og der er en del mennesker, det går ud over, og af de to grunde mener vi, det er rigtigt at appellere den".

Det er lærere, der blev fastansat i folkeskolen før kommunaliseringen af skolen i 1993 og er gået på tjenestemandspension efter 2002, der bliver berørt af dommen. Hvis sagen ankes, forventes der ikke at ske ændringer i allerede igangsatte pensioner, før Højesteret har afgjort sagen. Gordon Ørskov vurderer, at det vil  tage endnu to til tre år, før der ligger en endelig kendelse fra højesteret.

Powered by Labrador CMS