Projektleder for de danske madskoler Line Damsgaard er stolt af, at Finland vil kopiere de danske madskoler.

Finland kopierer danske madskoler

Sidste sommer åbnede 89 skoler dørene i sommerferien for at invitere børn til madskole. 1.350 børn i alderen 8–12 år tog del i sommerkurserne. Nu vil Finland også gøre en indsats for, at finske børn lærer om madens vej fra jord til bord.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er meget entusiastiske omkring dette projekt. Madskolerne har haft en enorm succes i Danmark de senere år, og det håber vi nu at kunne videreføre til den finske ungdom. Der er i øjeblikket for meget diskussion om forskellige diæter, som ikke hjælper børnene til at udvikle en sund holdning til mad i det hele taget. Her kan madskolerne hjælpe til at introducere mad og sportsaktiviteter for børnene, så de begynder at føle generel madglæde. Der har været en tendens til, at vi er begyndt at glemme, hvor maden kommer fra. For det er vigtigt, at vi ikke kommer så langt og prioriterer at lære børnene om madens vej fra jord til bord," siger Camilla Wahlsten til Landbrug og Fødevarers nyhedsbrev. Camilla Wahlsten er formand for FS4H, som arrangerer de finske Madskoler i samarbejde med de svenske landbrugsproducenters centralforbund (SLC) og Folkhälsan, en NGO med fokus på sundhed og velfærd i Finland.

Finland kopiere den danske koncept helt ned til logo, materialer og t-shirts blot med finske ord. Line Damsgaard er projektleder for madskolerne i Danmark og skriver kommentarer på folkeskolens faglige netværk ernæring og sundhed.

 "Der er meget læring forbundet med madlavning, og børn synes i de fleste tilfælde, at det er spændende at lære nyt - så længe det foregår på deres præmisser. På Madskolerne fjerner vi det daglige tidspres ved at afsætte fem hele dage, hvilket giver god mulighed for fordybelse, og vi ser, at børnene hurtigt bliver gode til "det der med mad. Vi er meget stolte af, at finnerne nu har valgt at tage det til sig," siger Line Damsgaard, som netop har været i Finland for at holde foredrag i forbindelse med den officielle oprettelse af de finske Madskoler.