Anmeldelse

Uhyret i skoletasken / Leif bliver pilot

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Disse to bøger skal egentlig ikke anmeldes. De skal i stedet læses og ses og opleves. For de, der ikke har dem lige ved hånden, er her en forsmag på, hvad man kan opleve (først med lixtal 8, så med lixtal 14).

Fakta:

Titel: Uhyret i skoletasken

Forfatter: Kim Dalsgaard

Pris: 104 kroner

Sider: 41 sider

Serie: Dingo

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Titel: Leif bliver pilot

Forfatter: Hans Chr. Hansen

Pris: 108 kroner

Sider: 43 sider

Type: Bog

Forlag: Alrune

Claus Bigum har illustreret "Leif bliver pilot". Og det har han gjort godt! Illustrationerne kommenterer teksten på en herligt parodierende måde i denne fortælling om Leif, der skal med mor på sin første flyvetur.

På en af de første sider skal Leif gennem sikkerhedstjekket, hvor en åben dør hyler, hvis man har bomber med. Det har Leif ikke, så han går fri. Men illustrationerne viser os en, der ikke går fri. En fyr med overskæg, langt hår og cowboystøvler får et bebrejdende blik af en lufthavnsbetjent, der har opdaget en fodboldstor bombe i kufferten. Den cowboystøvleklædte ser meget brødebetynget ud. Det lønner sig virkelig at gå på opdagelse i illustrationerne her.

Også Hans Chr. Hansens tekst er værd at læse - både for handlingen (hvordan overlever Leif - helt bogstaveligt - sin første flyvetur) og for sproget. For ekempel her, hvor effekten opnås blot ved at udskifte et "hvis" med et "når": "En dame fortæller, hvad man skal, når flyet falder ned". Leif bliver panisk angst. Han skriger og kaster op. Og tykke ældre mennesker ser bebrejdende på mor. Men piloterne i cockpittet vil tale med Leif. Og så ændrer turen sig.

"Uhyret i skoletasken" er et lille mesterværk med tekst af Kim Dalsgaard og illustrationer af Dorte Karrebæk. Også her er både tekst og illustrationer af høj kvalitet. Illustrationerne bruges som ledetråde, der forudgriber handlingen og dermed øger spændingen og forbereder gyset. Elegant gjort!

Historien begynder ellers som noget ret trivielt, vi har set mængder af før: En dreng, der ikke kan finde andre formildende omstændigheder ved at gå i skole end frikvartererne og vennerne. Så er det sagt.

Men herfra ligner historien i al fald ikke noget, jeg har set før. Drengen Erik ønsker nemlig, at der flytter et uhyre ind i hans skoletaske. Og det gør der så. I starten er det dejligt og bekvemt. Uhyret hvisker Erik svar på alle lærerens spørgsmål. Og Erik formår at gøre læreren hr. Bjerre rørt til tårer over sin nye kunnen.

Men uhyret tager sig betalt. Den æder mennesker. Først klassens duks, Siggi. Så hr. Bjerre. Erik står i et alvorligt dilemma: Efter at have fået uhyret i tasken glæder Erik sig - for første gang siden første skoledag - til at komme i skole. Men kan han klare at holde uhyret med kost? Kan hans samvittighed?

Tekst og illustrationer spiller elegant sammen fra første til sidste side. Se selv efter .