Godt samarbejde i Nyborg
 – mistillid i Vordingborg

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På den ekstraordinære kongres fortalte repræsentanter for lærerkredse rundt om i Danmark om deres erfaringer med arbejdstidsforhandlinger. Jonna Rolvung, formand for Vordingborg Lærerkreds, fortalte en trist historie om mistillid og mødeplan. Nyborg blev til gengæld fremhævet som en kommune, hvor der kunne gennemføres besparelser og strukturændringer uden fyringer.

»Vi har en kommune, hvor vi oplever, at politikerne tager ansvar for kvaliteten i undervisningen med vilkår, så lærerne kan skabe god undervisning, og hvor der er tænkt på lærernes arbejdstid. Kommunen samarbejder med lærerne ud fra begreberne tillid og dialog, sagde Irma Trebbien, der er lærerkredsformand på Fyn. Hun fortalte om Nyborg Kommune, der har 30.000 indbyggere og 300 lærere. Nyborg har været gennem en sparerunde.

»Men det var vigtigt for kommunen, at vi bevarede kvaliteten i undervisningen, selv om der var strukturændringer på banen«, sagde hun.

Processen startede med et borgermøde, hvor lærerkredsen var inviteret, og politikerne havde lyttet til lærerne, da de behandlede sagen i byrådet og tog stilling til skolestrukturen. Blandt andet på grund af lavere elevtal skulle der spares 24 millioner kroner, men det blev efter lukning af otte ud af 14 skoler vedtaget, at syv millioner kroner skulle føres tilbage til skolevæsenet.

I Vordingborg på Sjælland har situationen været en helt anden. Kommune og kreds kunne ikke blive enige om en ny arbejdstidsaftale, hvilket betød, at lærerne arbejdede på såkaldt mødeplan i et år.

Brugt i et salgsfremstød

»Jeg kan ikke med ord beskrive det kaos og den mistillid på alle niveauer i skolevæsenet, der opstod i løbet af det år. Et kaos, som der endnu ikke er ryddet helt op i og aldrig bliver helt styr på«, sagde Jonna Rolvung fra talerstolen.

Og fordi KL's konsulenter hjalp kommunen undervejs i mødeplanforløbet, fik Vordingborg et gratis medlemskab af det såkaldte partnerskab om lærernes arbejdstid, som KL har gennemført det seneste år. Og det betød, at kommunens borgmester for nylig var inviteret til en KL-konference, hvor han fortalte, at partnerskabet havde medført nedlæggelse af 40 lærerstillinger, uden at det kostede i elevernes undervisningstid.

»De 40 stillinger blev nedlagt, inden han besluttede at inddrage KL i en analyse af lærernes arbejdstid. Det er ikke KL's fortjeneste - det klarede kommunen helt på egen hånd«, fortalte Jonna Rolvung, som oplever, at Vordingborg og lærerne blev brugt i et salgsfremstød for et nyt partnerskab.