Skoleledelse
0   162

Nu skal ledernes forhold forbedres

Gode lønforhold og mere ledelseskraft i folkeskolen står som de største udfordringer for skoleledernes nye fælles forening

Efter ti års splittelse står skolelederne igen samlet i én forening. Det skal udnyttes til gavn for lederne selv, men også for folkeskolen.

»Vores største udfordring er at sikre skolelederne gode lønforhold. Dernæst skal vi sikre mere ledelseskraft i skolen. Mange kommuner indfører fælles ledelse for flere skoler, men der skal træffes så mange beslutninger i skolen, at vi har brug for flere ledere«, siger Skoleledernes første formand, 57-årige Anders Balle.

Mange kommuner har svært ved at fylde ledige lederstillinger ud og vil studse over kravet om flere ledere.

»Genopslagene indikerer netop, at løn og arbejdsvilkår skal forbedres. I dag er det ikke attraktivt nok at være skoleleder, og der er for meget bøvl og besvær forbundet med jobbet«, siger Anders Balle.

Artiklen fortsætter under banneret

Mere ledelseskraft skal også komme til udtryk gennem uddannelse.

»Alle nyansatte skal have en diplomuddannelse i ledelse, og nuværende skoleledere skal igennem en grundig efteruddannelse. Det er vores mål, at alle skoleledere har en diplomuddannelse, men vi tror ikke på, at det kan lade sig gøre lige med det samme«, siger Anders Balle.

Slaget om midler til efteruddannelse skal i høj grad stå lokalt.

»Mange skoleledere har holdt igen af hensyn til lærerne. Det er også vigtigt, at lærerne bliver efteruddannet, men skolelederne er nødt til at have deres andel af pengene«.

Kritikere holder godt øje

Anders Balle har ønsket at blive Skoleledernes første formand, siden forhandlingerne om en fusion af Lederforeningen og Danmarks Skolelederforening for alvor gik i gang for halvandet år siden.

»Jeg mener, at jeg har noget at byde på efter mange år med organisationsarbejde. Jeg har lyst til at være fremme, hvor tingene sker. Det har altid været en del af mit liv og er åbenbart stærkt vanedannende«.

Anders Balle trådte efter 12 år ud af hovedstyrelsen i DLF, da han i 2000 blev ansat som skoleleder på Bording Skole ved Ikast. Her var han, indtil han i 2005 blev næstformand i Lederforeningen.

Nok samlede Danmarks Skolelederforening et flertal for fusionen, men for mange var det en stor kamel at sluge, at de igen skulle tilknyttes DLF. Det var netop det, der fik dem til at gå deres egne veje for ti år siden. Anders Balle forventer da også, at der vil blive holdt godt øje med både ham selv og Skoleledernes relation til DLF.

»Vi vil gøre vores selvstændighed så synlig som muligt. Vi har aftaleret, tager selv stilling til politiske udmeldinger og har egen økonomi. Det er formelt på plads, men medlemmerne skal også opleve det reelt. Men min fortid i DLF's hovedstyrelse betyder, at jeg kender de styrker, der ligger i fællesskabet. Vi skal udnytte ekspertisen i DLF bedst muligt, og vi skal gøre brug af Lærernes Centralorganisation til gavn for skolelederne«, siger Anders Balle.

Skoleledernes nye forening

Skolelederne har 4.300 medlemmer fordelt på 1.700 skoleledere, 1.200

viceskoleledere, 1.100 afdelingsledere og 300 konsulenter med ledelsesbeføjelser og ledende skolepsykologer.

Foreningen flyttede for en måned siden ind i nyrenoverede lokaler i

Kompagnistræde 22 i det centrale København. Sekretariatet består af to administrative medarbejdere, syv konsulenter, sekretariatsleder Poul Krogstrup og souschef Michael Diepeveen. Derudover har formand Anders Balle og næstformand Claus Hjortdal til huse i lokalerne.

Læs mere på www.skolelederne.org


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen