Anmeldelse

Medborger Værktøjskassen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er glædeligt, når der kommer materiale, der vil sætte fokus på elevernes demokratiforståelse og -evne. Medborgertanken indeholder i materialets formulering tre områder: Rettigheder og medansvar, Ligeværd og fællesskab og Demokrati og deltagelse.

Fakta:

Titel: Medborger Værktøjskassen

Forfatter: Mette Wybrandt, Maria Løkke Rasmussen

ISBN: 9788799467211

Pris: 1.812,50 (tre værktøjer og fem plakater)

Type: Diverse

Forlag: AmondoInstitut for Menneskerettigheder

Materialet "Medborger" er udgivet i et samarbejde mellem Amondo og Institut for Menneskerettigheder. Der er i modsætning til mange andre lignende materialer fokus på skolens mellemste elevgruppe. Intentionen er, at eleverne tidligt, og ved at arbejde med det i deres egen skolekontekst, skal lære at forholde sig bevidst til det demokratiske samfunds muligheder og ansvarsområder. Det er et flot og skønt mål, som passer til Folkeskolelovens paragraf 1!

Lærerne guides i materialet igennem et indledende møde om emnet i relation til egen undervisning og pædagogiske praksis. Målet er at strukturere lærergruppens diskussion og sørge for, at lærerne er bevidste om, hvordan og hvor godt de allerede tager højde for elevernes ret til indflydelse på egen skolegang. Der er mange gode citater, små historier og spørgsmål at arbejde med. Til gengæld stødes min didaktiske faglighed af, at lærere menes at skulle have en færdig mødeplan for at kunne gå i gang med planlægningen af et forløb. Det er måske nemt og lige til at gå til, hvilket kan være i høj kurs i en hverdag, hvor tid kan være en knap resurse. Man bliver bare nødt til at spørge sig selv, om den arbejdsform vil fordre og fremme lærernes didaktiske faglighed og egen bevidsthed om demokrati og selvstændighed?

Der er ingen tvivl om, at materialet indeholder rigtig mange gode idéer til aktiviteter. Mange af de beskrevne aktiviteter bygger på principper kendt fra Cooperative Learning, og der er tænkt på mange forskellige arbejdsformer og læringsbehov. Samtidig med alt det gode indhold, der er at finde i materialet, lægger det samlet set også under for tidens enorme fokus på målskitsering og evalueringshypede forsøg på at finde ud af, hvad eleverne så har lært. Ærgerligt for et materiale, der helt sikkert har en god og ægte intention om at skabe mere demokratisk bevidste og engagerede elever.

Det kan ikke komme på tale generelt at omtale dette materiale som dårligt, for det har så meget godt på hjerte. Men samtidig får man en fornemmelse af, at det er lavet til frivillige eller andre uden pædagogisk og didaktisk uddannelse, og det er en skam.