Arbejdsskader
0   450

Svendborg-lærer går til Ombudsmanden

Siden lærer Maria Bolvinkel fik en arbejdsskade i januar 2007 har hun kæmpet for at få førtidspension. Nu er hun gået til Folketingets Ombudsmand og folketingspolitiker Pernille Skipper fra Enhedslisten – i håb om at de kan hjælpe.

Da den 40-årige lærer Maria Bolvinkel den 9. januar 2007 pådrog sig en varig arbejdsskade havde hun i sin vildeste fantasi ikke forestillet sig, at det skulle være så svært at få en førtidspension.

I dag næsten fem år senere har hun kronisk hovedpine, ondt i nakke, nervesmerter i venstre arm og venstre skulder, problemer med balancenerven, synet og koncentrationen. Hun går med støttekrave om halsen på grund af væskeansamling i nakken - noget der ifølge lægelig udtalelse påvirker hendes blodtryk i en sådan grad, at hun er i fare for at falde.

Men på trods af helbredstilstanden, talrige helbredsundersøgelser, to arbejdsprøvninger og udtalelser fra både læger, psykologer, kommunens egne lægefaglige konsulenter og sagsbehandlere, om at Maria Bolvinkel opfylder betingelserne for at få førtidspension, så har hun for nylig fået afslag nummer tre på indstilling til førtidspension fra pensionsudvalget i Svendborg Kommune.

I stedet er Maria Bolvinkel blevet indstillet til fleksjob med tilbagevirkende kraft og hvad deraf hører af yderligere helbredsundersøgelser. Og det på trods af at Maria Bolvinkel har flere udtalelser blandt andet fra Ankestyrelsen om, at hun anses for helbredsmæssigt udredt.

"Det her er skruen uden ende. Jeg har været i det her system, siden jeg kom til skade den 9. januar 2007, og det er simpelthen ikke rimeligt, at det skal fortsætte i en uendelighed. Jeg er blevet udredt, jeg har været i arbejdsprøvninger. Så jeg har ikke noget andet valg end at forsøge at få landspolitikere eller Ombudsmanden til at hjælpe", mener Maria Bolvinkel.

Grotesk og tragisk

Ud over henvendelserne til Folketingets Ombudsmand og folketingspolitiker Pernille Skipper har Maria Bolvinkel med hjælp fra Øhavets Lærerkreds også klaget over afgørelsen fra pensionsudvalget i Svendborg Kommune. Den klage har kommunen afvist, og så går den automatisk videre til Beskæftigelsesankenævnet.

Hos Øhavets Lærerkreds er formand Lone Clemmensen ikke i tvivl om, at Maria Bolvinkel er ude af stand til at klare et fleksjob, og at hun er helt berettiget til førtidspension.

"Det er dybt grotesk og meget tragisk, at Svendborg Kommune agerer, så borgere som Maria bliver efterladt uden den rette hjælp. Det er ikke et velfærdssamfund, der behandler borgere på den her måde, og jeg tænker; hvor langt skal et menneske egentlig ud, før man kan få førtidspension", siger Lone Clemmensen.

Ren økonomitænkning

Artiklen fortsætter under banneret

Både Lone Clemmensen og Maria Bolvinkel mener, at sagsbehandlerne i kommunens jobcenter har gjort deres arbejde ordentligt. Det er i pensionsudvalget i Svendborg Kommune, problemet ligger, mener de begge.

"Det virker som ren økonomitænkning, når både sagsbehandlere på Jobcentret og en lang række lægelige udtalelser vurderer, at Maria Bolvinkel skal have førtidspension, og pensionsudvalget så alligevel skønner, at hun ikke skal indstilles til førtidspension", siger Lone Clemmensen.

"Når man laver et så stort arbejde og indhenter så mange lægelige vurderinger, og man så alligevel ikke retter sig efter dem, virker det, som om kommunens pensionsudvalg udelukkende arbejder ud fra et ønske om at spare penge ved at give så få pensioner som muligt", supplerer Maria Bolvinkel.

Kommunen uenig

Hos Svendborg Kommune mener økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør John Jensen, det er en helt forkert opfattelse:

"Pensionsudvalget kan ikke træffe afgørelse om afslag på førtidspension ud fra et ønske om at spare penge. Afslaget skal begrundes efter de retsregler, der gælder for det pågældende område. I Maria Bolvinkels sag er der truffet afgørelse efter pensionslovens paragraf 18", siger han.

At der er gået næsten fem år uden en afslutning på Maria Bolvinkels sag, begrunder John Jensen med, at det er en meget kompleks sag med længerevarende udredningsforløb af flere omgange. 

Til spørgsmålet om, hvorfor Svendborg Kommune ikke vil indlede en førtidspension, når der gentagne gange er udtalt blandt andet fra kommunens egne sagsbehandlere, at Maria Bolvinkel opfylder betingelserne for en førtidspension, lyder svaret:

"Fordi pensionsudvalget vurderer, at Maria Bolvinkels arbejdsmæssige muligheder ikke er tilstrækkeligt undersøgt. Derfor kan der ikke konkluderes endeligt på hendes arbejdsevne, og i hvilket omfang den er nedsat".

Forkerte registreringer

Ud over den lange kamp for at få tilkendt førtidspension har Maria Bolvinkel senest oplevet at blive registreret i sin resurseprofil hos jobcentret for deltagelse i demonstration og medvirken i et radiointerview om sin sag.

Det med registreringen har Svendborg Jobcenter dog netop trukket tilbage, efter at Folketingets Ombudsmand den 20. oktober gik ind i sagen om Svendborg Kommunes registrering af konkret to sygemeldte borgeres deltagelse i protester og skriverier om kommunens behandling af syge.

Ombudsmanden overvejede at iværksætte en undersøgelse af egen drift om kommunens registreringer, men pt har han sat dette i bero, da der i Folketinget er stillet spørgsmål om samme emne til beskæftigelsesministeren.

En boksepude startede det hele

Alle Maria Bolvinkels helbredsproblemer begyndte, da hun i et job som lærer på et bosted for autistiske børn skulle flytte en stor boksepude sammen med en pedel. Pedellen taber puden, og Maria Bolvinkel kan ikke løfte den alene og går ned med et smæld i skulderen.

Privat er Maria Bolvinkel enlig mor til en niårig pige, og i hverdagen får hun hjælp af sine forældre, der bor tæt på. De hjælper blandt andet med at støvsuge og hænge vasketøj op. På grund af arbejdsskaden kan Maria Bolvinkel ikke løfte armene over skulderhøjde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
618 andre er allerede tilmeldt