Debat

Ret til at betale for efteruddannelse

Skal Danmarks Lærerforening rejse krav om ret til efteruddannelse eller holde fast i politikken om, at efteruddannelse af arbejdsstyrken er arbejdsgiverens opgave - to DLF-politikere går i >clinch<

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsen har udsendt et oplæg til medlemsdebat om DLF's krav ved Overenskomst 08. De fleste krav er vi enige om: højere løn og en bedre central arbejdstidsaftale er det vigtigste. Men på et par punkter er vi ikke enige i hovedstyrelsen. Blandt andet kravet om »ret til efteruddannelse«. Det kan jo lyde fornuftigt at kræve ret til efteruddannelse, når der er et stort dokumenteret behov for efteruddannelse i folkeskolen. Kommunerne har skåret og sparet i årevis blandt andet på grund af Thor Pedersens mishandling af de offentlige budgetter. Og politikerne skriger på mere faglighed og linjefagskompetence i hvad som helst!

Men vil de betale?

Hvis vi stiller et overenskomstkrav om ret til efteruddannelse, så er det jo også et tilsagn om, at vi vil være med til at finansiere kravet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Min opfattelse er, at den nødvendige efteruddannelse af lærerne er en arbejdsgiver-opgave. Når man kræver en toptunet faglig undervisning, må man have toptunede og efteruddannede lærere, ligesom man må have tidssvarende undervisningsmaterialer og rimelige klassekvotienter. Og det er kommunens opgave at sørge for disse elementære forudsætninger for god undervisning.

Jeg er klar over, at efteruddannelse har været et hot emne i forhandlingerne på det private arbejdsmarked, og at regering og andre offentlige arbejdsgivere er vilde med at »ansvarliggøre« fagbevægelsen. Men hvis de synes, det er sådan en god ide, må de jo stille forslaget - så har de også »førstebetalingsretten«. Og lad os så se, hvad der kommer på bordet.

I øvrigt er jeg heller ikke vild med det forslag, at specielle faglige vejledere og resurselærere skal have et særligt løntillæg. Nej, de skal have ordentlig tid til arbejdet og en bedre løn ligesom alle andre lærere.

Lotte Lange: Kære Peter!

Det dummeste, vi kan gøre, er at overlade udspillet til arbejdsgiverne. Det er vores ansvar, at vi får optimal indflydelse på overenskomstresultaterne. Det får vi ved at vide, hvad vi vil.

Vi vil sikre, at den samlede resurse til efteruddannelse i kommunerne ikke falder yderligere. Det skal ikke koste meget, og vi vil tage os betalt via et centralt aftalt løntillæg til alle lærere.

Selvfølgelig afsætter vi ikke en krone til efteruddannelse, som andre organisationer får i lønfremgang. |

»Hvis de synes, det er sådan en god ide, må de jo stille forslaget«