0   178

Nøglekompetencer i humanistiske fag

Handlekompetence, scenariekompetence, økologisk kompetence, kommunikativ kompetence, netværkskompetence, narrativ kompetence, kritisk kompetence, etisk kompetence og æstetisk/eksistentiel kompetence. Sådan lyder overskrifterne for de forslag til undervisningsrelevante nøglekompetencer på det humanistiske fagområde, som adjunkt, ph.d. Jeppe Bundsgaard præsenterer i tidsskriftet »Cursiv«. Det sker med udgangspunkt i en række overvejelser om tilgange til kompetencebegrebet og menneskets identiteter og de kompetencer, vi har brug for i disse forskellige identiteter:

»Tilgangen bygger på det udgangspunkt, at skolen skal tilstræbe at forberede eleverne på at kunne klare sig bedst muligt som borgere, arbejdere, æstetikere, forbrugere og personer i nutidens og morgendagens samfund. Eleverne skal altså kunne noget og vide noget, de skal kunne agere hensigtsmæssigt i situationer«, skriver Jeppe Bundsgaard. »Jeg op- og udfordrer alle interesserede til at tage diskussionen op om, hvorvidt det er sådan, vi skal benævne nøglekomptencerne, om der er uhensigtsmæssige overlap, om nogle mangler, og om andre ikke er væsentlige«.

Artiklen fortsætter under banneret

Artiklen »Nøglekompetencer med bud til de humanistiske fagområder« kan læses i det elektroniske tidsskrift »Cursiv« fra Institut for Curriculumforskning på Danmarks Pædagogiske Universitet - se www.dpu.dk/cursiv


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.464 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)