Anmeldelse Skønlitteratur
0   139

Dobbeltspil

Fakta<p>Forfatter: Joanne Harris</p><br /><p>Oversætter: Camilla Christensen</p><br /><p>299 kroner, 474 sider</p><br /><p>Forlag: GB-forlagene</p>

Nej, hvor blev jeg snydt, og det er måske ikke så mærkeligt, når hovedpersonen hedder Snyde til efternavn! Det er længe siden, at jeg er blevet så opslugt og overrasket over en bog, som jeg blev det med den­ne. Jeg glemte fuldstændig tid og sted! Sceneriet foregår på en meget dyr privat real- og gym­nasie­sko­le - kun for drenge - hvor bogens jeg-fortæller var barn af skolens portner og lev­ede i en betydeligt lavere socialklasse. Dette har skabt en misundelse og et had til den dyre privatskole og et ønske om både at blive som dem og hævn for, hvad portneren og han selv måtte lide af hån fra de fine. Anmelderne fra de største aviser har - som jeg - været enige om, at den­ne store roman ba­re skulle anbefales på det var­meste.

Artiklen fortsætter under banneret

For hvad er det egentlig, der sker, når for­tid­en vil hævne sig på nutiden, og de gamle dyder i skik­kel­se af en pen­sions­moden latinlærer ud­sættes for et opgør med en ny, ung og begavet lærer, der er en mes­­ter i dobbeltspil. Skolen socialiserer os mere, end vi vil være ved, men hvad sker der, hvis en fra en af de "forkerte" skoler har studeret de eksklusive skolers attituder og interne sprogbrug og så lad­er, som om han er en af dem fra de "rigtige" skoler. Kan "kampen" vindes ...

Hvert kapitel indledes med et lille billede af en skakbrik. Vi er alle brikker i livets store skakspil, og der er i begyndelsen en vekselvirkning mellem en sort bondebrik og en hvid kongebrik, men undervejs står der pludselig to konger over for hinan­den. Hvem træk­ker det næste træk, og hvem vinder: Kon­gen eller bonden? Det er djævelsk godt skre­vet, og det ryster mig stadig lidt - mens jeg sidder her og skriver - at jeg kunne blive overrasket over at blive "narret".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.182 andre er allerede tilmeldt