Anmeldelse Historie
1   241

Tugt og dannelse

Tre historier fra kulturkampens arena

Fakta<p>Forfatter: Ellen Nørgaard</p><br /><p>ISBN: 87-02-03386-0</p><br /><p>325 kroner, 304 sider</p><br /><p>Forlag: Gyldendal</p>

Dr.pæd. Ellen Nørgaard - med afhandlingen "Lille barn, hvis er du" - er stadig aktivt skrivende efter den lange karriere ved Danmarks Lærerhøjskole og Danmarks Pædagogiske Universitet. Og Nørgaard er ikke blot skrivende, men forskende, eller undersøgende, som hun beskedent selv kalder det.

Artiklen fortsætter under banneret

Nørgaard er en af vores største kendere af den såkaldte reformpædagogik og af reformpædagogisk tankegang i Danmark, og det bærer også hendes seneste bog præg af. I "Tugt og dannelse. Tre historier fra kulturkampens arena" guides vi beskrivende, analyserende og diskuterende igennem tre nedslag i dansk skolehistorie i 1940'erne og 50'erne. Der er med andre ord tale om tre helt konkrete eksempler på konflikter mellem tradition og fornyelse inden for skoleområdet.

For det første er der historien om, hvordan en københavnsk særskole for "moralsk defekte" børn forsøges humaniseret i slutningen af 1940'erne. For det andet historien om, hvordan det kunne gå til, at København allerede i 1951 kunne forbyde "legemlig revselse" i skolerne - i øvrigt med Danmarks Lærerforening som markant modstander af forbuddet - mens resten af landet først kommer med 16 år senere. Og endelig historien om heterogene, men progressive pædagogiske miljøer - sammensat af modstandsfolk og kulturradikale - som efter 1945 søger konkret indflydelse på skoleudviklingen, især med Forsøgsskolen i Emdrup som et af de mest synlige resultater.

Ellen Nørgaards bog bunder i gedigent undersøgelsesarbejde, og det er interessant læsning. Kan anvendes af den lærerstuderende i bachelorsammenhæng, af læreren i diplomsammenhæng - eller af os alle som vinterlæsning foran brændeovnen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.381 andre er allerede tilmeldt