10. klasse presser de svage

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

10. klasse er blevet så populær blandt de unge, at 70 procent af en årgang vælger det tiende skoleår. Men succesen rammer de svage elever, mener Torben Pilegaard, der er forskningsleder ved Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF). 'De svageste elever bliver presset af de stærke, som går i 10. klasse, selv om de stærke lige så godt kunne gå direkte i for eksempel gymnasiet efter 9. klasse. I stedet bliver de i den gamle klasse, hvor ingenting ændrer sig', siger Torben Pilegaard til bladet Arbejdsmarkedspolitisk Agenda.

Hver femte elev i folkeskolens 10. klasse tager ingen udvidede prøver. For disse elever er 10. klasse spildt, mener Torben Pilegaard. Problemerne med 10. klasse skyldes, at studie- og erhvervsvejledningen er for mangelfuld. 'Det svarer til at gå i en stor skov uden skiltning. Vejledningen i 9. klasse er simpelthen ikke tilstrækkelig, og derfor er det ikke mærkeligt, at så mange nærmest blindt går videre til 10. klasse og først derefter fortsætter i en uddannelse, som de lige så godt kunne have begyndt pååret før', siger Torben Pilegaard.