NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Festival for naturvidenskaben

Denne uge har været ekstra spændende for lærere, der har interesse for naturvidenskab. Det skyldes, at der i perioden 28. september til 4. oktober afholdes festival for dansk naturvidenskab.

Festivalen, der er den første af slagsen, har i ugens løb været spækket med aktiviteter - over 1.500 på landsplan. Det er muligt at hente en aktivitetsplan over festivalen på adressen www.eksperimentarium.dk/dnf. Her kan man ydermere søge efter begivenheder i sit lokalområde og hurtigt få overblik over lokale aktiviteter. Weekendens aktiviteter er sikret!

Har man lyst til at følge festivalen fra Internettet, kan man på samme adresse opleve den interessante aktivitet 'Spørg Naturvidenskaben'. Her er det muligt at stille spørgsmål til over 100 eksperter fra Danmarks universiteter, forskningsinstitutter og virksomheder. Har man ingen oplagte spørgsmål, kan det være vældigt interessant at følge med i besvarelsen af andre spørgsmål, der naturligvis er kategoriserede efter fagområde. Opmærksomheden har været stor omkring denne gratis aktivitet, faktisk har 'Spørg Naturvidenskaben' hidtil modtaget mere end 1.000 spørgsmål. Net-succesen fortsætter til udgangen af dette år alt afhængig af interesse. Det er altså ikke for sent at benytte dette forum med dine elever.Cra

Educom

'Toys'R'Us lukker 90 butikker på verdensplan (50 uden for USA). Specialister på området hævder, at en af hovedårsagerne er børns stadigt voksende interesse for videospil og Internet - en alvorlig trussel mod legetøj i traditionel forstand.'

Dette er en af de mere useriøse, men tankevækkende nyheder, der kan hentes hos Edupage på http://www.educom.edu/web/pubs/pubHomeFrame.html. Edupage er en nyhedsservice om informationsteknologi, der formidles tre gange ugentligt af sammenslutningen Educause.

Educause har som mål at formidle uddannelse igennem informationsteknologi. I dette forum sættes der fokus på, hvordan informationsteknologi ændrer vores måde at arbejde, lære og kommunikere på. Ud over de interessante nyheder udkommer der to gange om måneden et magasin (tilgængeligt fra Nettet) med udvalgte artikler om informationsteknologi og uddannelse. Det er endvidere muligt at søge i Educauses meget omfattende artikeldatabase.

Educom er en af mange nyhedsbaser om undervisning på Internettet. Relaterede internationale 'lænker' kunne være: www.ci-ie.org (engelsk/ fransk/spansk . . . international)

www.schulweb.de (tysk), www.infobourg.qc.ca (fransk/ canadisk), http://www.edweek.org/ (amerikansk)Cra

Skolekom med mere

I Danmark er den interaktive debat imellem lærere stor, det ser man tydeligt på eksempelvis www.skolekom.dk. Har man adgang til FC-skolekom, kan man deltage i debat om eksempelvis edb-teknik eller pædagogik og fagdidaktik omkring enkelte fag. For at deltage i debatten på Skolekom forudsættes det, at man teknisk har installeret programmet Firstclass 5.0 m.m. Firstclass (FC) er et udmærket program til e-mail(s), men i forbindelse med netdebat er det ærgerligt (nogen vil måske sige gammeldags), at man ikke udnytter standardbrowserteknik til en ellers succesfuld service.

Der findes uafhængige alternativer som for eksempel 'Folkeskolens ABC' på http://www.folkeskolen.person.dk/, der er et privat initiativ. 'Tidens børn' http://users.cybercity.dk/-kam2237/ er et inspirerende projekt udført af nogle informationsteknologi-aktive seminariestuderende. Endelig kan man henvende sig (abonnere) på nyhedsgruppen DK.UNDERVISNING.FOLKESKOLE, her er debatten tilrettelagt efter ægte 'nørdprincipper'. Fælles for alle er, at man kan søge oplysninger om undervisning.

Det er spændende at deltage i diskussioner, udveksle hilsner og samtaler på tværs af faggrænser og geografiske afstande. Interessefæller kan mødes og udveksle synspunkter. Dialogen er ucensureret, så man er sikker på at blive hørt, ligesom man har sin fulde ret til at ignorere uinteressante synspunkter. Det hele foregår naturligvis on-line, det vil sige, der er mulighed for umiddelbar respons nat som dag. Sådanne aktiviteter på Nettet kan tilføre din undervisning en ekstra dimension, idet det er muligt at diskutere i et forum, som rækker ud over lærerværelset. Med andre ord kan man finde sit faglige eller pædagogiske forum i cyberspace, hvilket nok skal stimulere og fordre mange nye ideer.Cra

Denne uges NETopNU er redigeret af Jimmi Hansen og Christian Ravn