Pensionisterne skal dobbeltorganiseres

Tilslutning til forslag om, at tjenestemandspensionister skal repræsenteres i Statspensionisternes Centralforening

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et stort problem ser nu ud til at blive løst, folkeskolens tjenestemandspensionister kan blive medlemmer af Statstjenestemændenes Centralorganisation og få en repræsentant i forretningsudvalget i Lærernes Centralorganisation, LC, når der behandles sager, der omhandler pensionsspørgsmål.

På denne måde kan pensionisterne i DLF fremover blive tæt knyttet til andre tjenestemandspensionister, så de kan udtale sig med større vægt og mere direkte over for statens repræsentanter. Samtidig kan man få rettet op på den skævhed i afstemningsreglerne, der opstod i 1993, da lærernes overenskomstforhold flyttede fra staten til kommunerne. I forhold til pensionisternes repræsentation i Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse og i kongressen sker der ingen ændringer, pensionisternes repræsentanter vil også fremover kunne deltage aktivt i behandlingen af alle sager. Men man vil kunne undgå, at tjenestemandspensionister stemmer om en kommunal overenskomst, som de ikke selv er omfattet af. Og tjenestemandspensionisterne slipper for at betale konfliktkontingent, hvis der opstår strejker eller lockouter.

Begge pensionistrepræsentanter fremhævede værdien i at komme tættere på beslutningerne på det statslige område.

- Vi har været til møde i Statspensionisternes Centralorganisation, og der var man yderst positive så det er en vej, vi skal prøve, sagde Kristian Fløj-Jensen, som samtidig slog en tyk streg under, at pensionisterne på alle andre områder skal fortsætte med samme rettigheder i Danmarks Lærerforening.

Også Else Johansen gav sin fulde tilslutning. Hun understregede, at konsekvensen af, at tjenestemandspensionister ikke skal stemme om overenskomstansattes mulige strejke, må være, at de heller ikke skal indbetale penge til Særlig Fond.

Anni Herfort bekræftede, at der ikke vil ske indskrænkninger af pensionisternes indflydelse på andre områder.

Rigmor Jark meddelte, at hun på kongressen i september vil stemme imod forslaget.

- Jeg har tidligere sagt, at jeg synes, at både pensionister og lærerstuderende skal have ret til at stemme om overenskomstforslag, derfor kan jeg ikke gå ind for at ændre vedtægterne, sagde hun.

Repræsentationen i LC's forretningsudvalg er endnu ikke realitetsbehandlet med de øvrige organisationer, de formelle beslutninger i Statspensionisternes Centralorganisation er ikke taget, og DLF's kongres skal tage stilling på sit møde i Kolding den 30. september eller den 1. oktober.

-th

BUPL ud af LC

De omkring 6.000 pædagoger, der er medlemmer af BUPL, Forbundet for Pædagoger og Klubfolk, er blevet meldt ud af Lærernes Centralorganisation, fortalte Anni Herfort DLF's hovedstyrelse.

Det betyder, at BUPL fremover kun vil have cirka 50 medlemmer i Lærernes Centralorganisation, nemlig nogle få klubmedarbejdere og nogle pædagoger, der arbejder på flygtningeområdet.

For LC betyder det en årlig indtægtsnedgang på over 300.000 kroner.

Til fagbladet Børn og Unge siger BUPL's formand, Bente Sorgenfrey, at man ikke har meldt skolefritidsordningens pædagoger ud af LC for at kaste mere brænde på bålet mellem lærerne og BUPL. Medlemskabet er 'simpelthen for dyrt', mener hun.