Debat

Nu gør han det igen, Poul Winckler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunernes Landsforening (KL) har i det såkaldte 'diskussionsoplæg' om lønpolitikken mod år 2000 samtidig bannerført et nyt lønsystem med grundløn, funktionsløn, kvalifikationsløn og resultatløn som KL's hovedkrav ved Overenskomst 97!

Det er i sig selv en provokation uden lige.

Ifølge Politiken udtaler Winckler, at han 'gerne vil være med til at forhandle et nyt lønsystem'.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Videre står der: 'KL ønsker, at 25 procent af lønnen på en eller anden måde fastsættes i kommunen eller i amtet. Heraf skal en del aftales helt ude på den enkelte institution'. Hertil siger Poul Winckler: 'Personligt har jeg forståelse for kommunernes ønske. Men det er til forhandling og ikke noget, de kommunale arbejdsgivere skal diktere'.

Poul Winckler udtaler sig altså personligt, men han er jo ikke så naiv, at han ikke ved, at det udlægges både i presse og hos arbejdsgiverne som udtalelser på Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansattes (KTO) vegne. Poul Wincklers synspunkter er i denne sammenhæng kun interessante, fordi han er formand for KTO.

Jeg synes, det er utroligt dumt at udtale denne forståelse for modpartens synspunkter i et så sprængfarligt emne, hvor organisationerne har så forskelligrettede holdninger, og hvor KTO endnu ikke har udtaget sine overenskomstkrav.

Sådanne udtalelser kan kun skade mulighederne ved forhandlingerne. Arbejdsgiverne ved, at der er positive vibrationer for deres krav, og forhandlingsleder Winckler agerer næsten som KL: De, der er med på ideerne og accepterer dem, kommer ind i varmen. Resten kan Fanden tage.

Det er snart ikke til at se forskel på, hvem der er arbejdsgiver, og hvem der forhandler for arbejdstagerne.

KL's forhandlingsleder Anders Havkrog siger i Folkeskolen: 'Vi har længe ønsket et nyt lønsystem og talt om det. Når så nogle af lønmodtagerne drejer sig og siger, at de godt vil være med til at tale om det, ville vi da være utroværdige, hvis vi lod som ingenting'. Sagt med andre ord er det udtalelser som Poul Wincklers, der får KL til at vejre morgenluft og får dem til at speede processen op.

Dermed er KTO-formanden direkte skadevoldende for DLF's interesser.

Og han er samtidig vores topforhandler!

Han gjorde det samme i 1993. Da skrev jeg også et læserbrev i Folkeskolen om emnet, men det har altså ikke hjulpet.

Kort før forhandlingerne kundgjorde han dengang, at han var parat til at slagte takstreguleringen, og at han gerne så, at lønnen på længere sigt blev aftalt lokalt på de enkelte offentlige arbejdspladser.

Nu er vi altså på længere sigt, og de udtalelser, Winckler i 1993 understregede, at han kom med på egne vegne, er han nu klar til at tilslutte sig.

Arbejdsgiverne har naturligvis også gennem årene lyttet til såvel officielle udtalelser som udtalelser 'på egne vegne'.

Derfor burde det nok ikke være så overraskende for mig, at Poul Winckler nu udtaler sig, som han gør, om KL's nye lønsystem. Det er jo blot hans egne tanker og ønsker, der nu fremsættes som arbejdsgiverens hovedkrav.

Vi skal have tillid til vore forhandlere, men jeg kan ikke have tillid til, at Poul Winckler vil være den bedste forhandler og fortaler for lærernes synspunkter.

I et forhandlingsfællesskab bliver der både givet og taget, men når vore 'kronjuveler' på forhånd er taget fra os af en af dem, der skulle være en af vore egne, så er vi næsten på forhånd dømt til at blive taberne.

Måske er Winckler en god formand for KTO, men så må DLF overveje, om KTO er det bedste forum for fremme af vore overenskomstkrav.

Henning Pedersen

formand for Frijsenborgkredsen