Krudt i køkkenet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Avocadosalat - fra Mexico

Dressing:

Honning 1 tsk.

Limesaft 1 spsk.

Valnøddeolie 2 spsk.

Salt 1/2 tsk.

Cayennepeber 1 knsp.

Salat:

Avocado 2 stk.

Appelsin 1 stor

Forårsløg 1 stk.

1. Opvarm honningen i en kasserolle. Rør limesaft, olie og cayennepeber i.

2. Flæk avocadoerne, fjern stenene. Pil skallen af avocadoerne og skrællen af appelsinen.

3. Skær avocadofrugtkødet i tynde skiver og appelsinkødet i terninger. Snit forårsløgene i tynde strimler.

4. Bland alle ingredienserne og fordel dressingen over.

Raita - agurkesalat fra Indien

Løg 1 stk.

Agurk 1/4 stk.

Tomater 3 stk.

Yoghurt naturel 1 dl

Stødt spidskommen 1/2 tsk.

Salt

Limesaft

Pynt: Friske mynteblade eller bredbladet persille

1. Pil løget og skræl agurken. Skær agurken igennem på langs. Skrab kernerne ud med en ske.

2. Skær løg, agurk og tomater i skiver.

3. Bland grønsagerne med yoghurt og spidskommen. Smag til med salt og limesaft.

4. Stilles koldt inden servering.

Variation: Ristede sesamfrø og peanuts smager godt som drys.

Sawsawang kamatis - mangosalat fra Filippinerne

Dressing:

Limesaft 1 spsk.

Appelsinsaft 2 spsk.

Reven, frisk ingefær 1/2 tsk.

Salt 1/2 tsk.

Kværnet peber 1/4 tsk.

Salat:

Mango 1 stk.

Tomater 4 stk.

Forårsløg 1 stk.

1. Bland dressingen.

2. Skræl mangoen og skær frugtkødet fri fra stenen. Skær det i mindre stykker.

3. Skær tomaterne i skiver og hak forårsløget.

4. Anret tomater og mango på et fad. Drys forårsløg på og fordel dressingen over salaten.

Satays - skinkespid fra Thailand

Skinkekød 400 g

Rød peberfrugt 1 stk.

Marinade:

Kokosmælk 1/2 dl

Limesaft 1 spsk.

Frisk ingefær 1 tsk.

Stødt koriander 1/2 tsk.

Chilipulver 1/4 tsk.

Soyasauce 1 tsk.

Sesamolie 1 spsk.

Jordnøddesovs:

Kokosmælk 1 dl

Fiskebouillon 2 spsk.

Peanutbutter 3 spsk.

Limesaft 2 spsk.

Reven limeskal 1 tsk.

Bambus-grillspid 8 stk.

1. Læg grillspiddene i koldt vand, indtil de skal bruges.

2. Skær kødet i mindre stykker. Rens peberfrugten for frøstokke og skær den i mindre stykker.

3. Bland ingredienserne til marinaden sammen. Kom marinaden på kødet og lad det trække i mindst 20 min.

4. Sæt kød og peberfrugt skiftevis på hvert grillspid. Læg spiddene i et ovnfast fad, foret med staniol.

5. Grill dem i ovnen i ca. 15 min. Pensl og vend dem jævnligt. NB! Husk at ovenlågen skal stååben, når du griller. Selvfølgelig kan de også steges almindeligt, ca. 20 min. ved 225.

Sovs:

6. Kog kokosmælken op. Rør de andre ingredienser i. Sovsen skal være tyk.

Servering: Servér spiddene med peanutsovs og gule ris, side xx, samt mangosalat, side xx. Sæt en skål lime på bordet, så man selv kan presse lidt saft over kødet.

Satays er også velegnet som forret eller til en buffet.

Tips: Satays er velegnet til stegning over grillkul.

Koftah - krydrede frikadeller fra Indien

Fars:

Løg 1 stk.

Grøn, frisk chili 1 stk.

Presset hvidløg 2 fed

Revet, frisk ingefær 2 spsk.

Hakket koriander 2 spsk.

Hakket mynte 2 spsk.

Æg 1 stk.

Salt 1 tsk.

Hakket oksekød

eller lammekød 400 g

Hvedemel 2 spsk.

Hvedemel til at vende frikadellerne i.

Vindruekerneolie til stegning.

Sovs:

Garam masala, side xx 2 spsk.

Vindruekerneolie 2 spsk.

Tomatpuré 2 dl

Grønsagsbouillon 2 dl

Drys: Hakket mynte eller persille.

1. Pil løget og hak det og chilien meget fint.

2. Bland alle ingredienserne til farsen.

3. Form den til valnøddestore frikadeller. Vend dem i hvedemel.

4. Opvarm olien på en stegepande. Steg frikadellerne til de er lysebrune. Læg dem på fedtsugende papir.

5. Opvarm olien i en gryde. Svits karry 1 min. Rør tomatpuré og bouillon i. Kog op.

6. Læg forsigtigt frikadellerne ned i karrysovsen. Varm det igennem.

Tilbehør: Roti (fladbrød) samt Raita (agurkesalat) og mangochutney.

Tips: Sovs og frikadeller kan selvfølgelig også serveres adskilt.

Bisi - pandekagebrød fra Tyrkiet

8 stk.

Gær 15 g

Olivenolie 1 spsk.

Lunkent vand 2 dl

Hvedemel ca. 350 g

Bagepulver 1 tsk.

Salt 2 tsk.

Olie til stegning.

1. Smuldr gæren ned i et dejfad. Rør gæren ud med olie og vand. Lad det stå 10 min.

2. Bland mel med bagepulver og salt.

3. Tilsæt melblandingen lidt efter lidt til gærblandingen.

4. Ælt dejen, til den er blød og smidig.

5. Hæv dejen tildækket et lunt sted i mindst 20 min.

6. Del dejen i 8 boller. Rul dem ud til en størrelse som en frokosttallerken.

7. Opvarm ca. 3 spsk olie på en pande. Steg brødene ca. 1 min. på hver side. Læg dem på fedtsugende papir.

Roti - Fladbrød fra Indien

4 stk.

Hvedemel 250 g

Bagepulver 1 tsk.

Salt 1 tsk.

Mælk ca. 1 1/2 dl

Pensling: Smeltet smør 1 spsk.

1. Bland mel, bagepulver og salt sammen.

2. Rør mælken i lidt efter lidt. Ælt det hele sammen til en blød dej, der ikke klistrer.

3. Del dejen i 4 boller. Klap eller rul hver bolle ud på et melet bord til en størrelse som en frokosttallerken. Læg dem på en bageplade med bagepapir.

4. Bag dem i ovnen i ca. 10 min. ved 250.

5. Pensl dem med smør.

Mangochutney - fra Indien

Mangofrugtkød 275 g

Frisk, rød chili 1 stk.

Sukker 75 g

Vineddike 1 dl

Revet, frisk ingefær 2 spsk.

Rosiner 1 dl

Salt 1/2 tsk.

1. Skræl mangoen. Skær frugtkødet fra stenen. Del det i mindre stykker. Skær chilien i meget tynde ringe.

2. Kog alle ingredienserne sammen under omrøring i 20 min.

3. Hæld chutneyen på rene glas.

Er velegnet: Til stærke og krydrede retter.

Tips: Kan holde sig 2 mdr. i køleskabet. Hvem vil ikke blive glad for et glas hjemmelavet chutney?