Når vi i dag i Timss-undersøgelsen kan konstatere, at elevernes resultater i matematik er blevet dårligere siden folkeskolereformen, kan vi naturligvis vælge at sige: Hvad sagde vi. Men vi kan også bruge det i et konstruktivt samarbejde med politikerne om at forandre de eksisterende rammer for undervisningen, sagde Gordon Ørskov på dagens kongres i DLF.

Gordon Ørskovs første kongres: Lærernes corona-indsats rummer også muligheder

Året har været præget af kampen mod corona med en kæmpemæssig indsats fra lærerne – og af at foreningen endelig fik en arbejdstidsaftale. På sin første kongres som formand ser Gordon Ørskov Madsen i høj grad muligheder for lærerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Corona-skolen har sat scenen for hele året og skabt mange problemer, som lærerne har skullet tackle. Men det har også givet nye muligheder:

"Lærere, vejledere, konsulenter - ja, alle vores medlemmer, uanset hvor de er ansat - har siden marts oplevet store udfordringer med skiftende eller manglende retningslinjer for deres arbejde. Det har helt forståeligt betydet utryghed blandt medlemmerne i forhold til egen sikkerhed på jobbet - og i forhold til at udføre et kvalificeret stykke arbejde", sagde Gordon Ørskov Madsen i sin første kongrestale som formand for Lærerforeningen.

"Og for nu at sige det ligeud: Det har ikke været kønt at se på alt sammen. Kommuner, der forbyder lærerne at benytte værnemidler - skoler, der ikke får den nødvendige rengøring, som sundhedsmyndighederne anbefaler - lærere, der bliver bedt om at sende deres elever til afgangseksamen i fag, som de ikke har kunne undervise dem i. Den slags problemer skal vi naturligvis have løst. Og flere af dem har vi heldigvis fået håndteret", sagde formanden.

Han fortalte, at lærernes arbejde med at finde løsninger på de skiftende udfordringer i skolen er blevet bemærket og har givet lærerne et godt ry:

"Vores indsats for at holde skolen i gang er også blevet bemærket politisk og i offentligheden. Både danske og udenlandske medier besøgte de danske folkeskoler og rapporterede om engagement og nytænkning. Lærerne og lederne fremstod med samfundssind og vilje til at finde løsninger.  Det var en øjenåbner på Christiansborg. Måske folkeskolen skulle se anderledes ud? Det skal vi naturligvis bruge og fortsat henvise til i forhold til det politiske arbejde med at fremme en mere positiv udvikling", sagde Gordon Ørskov Madsen.

Konstruktive muligheder

Han understregede, at lærerne skal gribe mulighederne og bruge dem strategisk:

"Når vi i dag i Timss-undersøgelsen kan konstatere, at elevernes resultater i matematik er blevet dårligere siden folkeskolereformen, kan vi naturligvis vælge at sige: Hvad sagde vi. Men vi kan også bruge det i et konstruktivt samarbejde med politikerne om at forandre de eksisterende rammer for undervisningen", sagde han.

DLF om triste Timss-resultater: Folkeskolereformen må ændres

Overenskomsten A20 er en anden milepæl i 2020. Foreningen er tilbage på aftalesporet, men A20 er slet ikke på plads endnu, sagde formanden:

"2020 har været det år, hvor vi som forening har taget et stort skridt i den rigtige retning med indgåelsen af A20. Vi er kommet tilbage på aftalesporet. Vi står alle sammen lige nu midt i arbejdet med at få gjort den aftale til virkelighed over hele landet. Vi holdt 'webinarer' i samarbejde med KL, og vi har gennemført en række regionale kredsmøder for at dele erfaringer og for at samle op på de behov og problemstillinger, der selvfølgelig stadig er i mange kommuner. Men vi er ikke i mål med A20. Det er vi heller ikke om et år - eller to! Det bliver en hovedopgave for os alle sammen, og det kommer vi helt sikkert til at tale meget mere om i det kommende år", sagde Gordon Ørskov Madsen, som lovede, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at lærerne får indflydelse på fremtiden:

"Man siger, at den sikreste måde at spå om fremtiden, det er ved at skabe den selv. Det er en ambitiøs måde at tænke på, men det er, hvad jeg synes, vi skal have i baghovedet i vores diskussioner de kommende timer", sagde formanden på dagens virtuelle kongres.

Powered by Labrador CMS