Anmeldelse

Perspekt 2.0

Trivsel og grænsesætning

PERSPEKT 2.0 er udviklet af Dansk Center for Undervisningsmiljø med støtte fra Rockwoolfonden. Det handler blandt andet om at kunne sige fra over for krænkelser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så dumpede der tre hæfter med spiralryg ind ad min brevsprække. Nå da! Det viste sig at være et undervisningsmateriale om, hvordan man forebygger og håndterer mobning – og det med et perspektiv 2.0. Materialet lover et undervisningsforløb, der er både systematisk, langsigtet og struktureret, så elevernes sociale og psykiske undervisningsmiljø forbedres. Materialet er udarbejdet i tre alderssvarende moduler med hvert deres fokus og formål målrettet henholdsvis  0.-3. klasse, 4.-6. klasse og 7.-9. klasse.

Fakta:

Titel: Perspekt 2.0

Pris: Gratis

Forlag: Dansk Center for Undervisningsmiljø

Hvert modul består af 15-16 kapitler, og det er overskueligt at overkomme. Det kræver meget lidt forberedelse, og med to af klassens faste lærere/pædagoger eller en AKT-lærer (adfærd, kontakt, trivsel), så skulle det være nemt at gå til.

Til indskolingen handler det primært om, at alle mennesker er forskellige, og alle har lige ret til at være her. Det handler om følelser, kropssprog og digital kommunikation. Der er mange billeder og lege i modulerne, så de små finder det motiverende at være med i.

Til mellemtrinet stilles der større krav til læsefærdigheder og kommunikation, og her er der også fokus på kropssprog, verbal kommunikation og om det at sige sin mening uden at krænke og at kunne sige fra over for dem, der trænger ind over egne grænser. Der er en masse praktiske øvelser, der kan skabe grobund for, at det psykiske miljø i klassen forbedres og udvikles.

Til udskolingen er der kraftigt skruet op for eget ansvar og adfærd på de sociale digitale medier. Igen er sværhedsgraden forøget, og der er koblet mere teoretisk materiale på samt fokus på jobansøgninger og jobsamtaler, så de unge er rustet til at vide, hvordan de selv fremstår, når de skal ud at søge et fritidsjob.

Der har siden 2017 været en lovmæssig forpligtelse til at forebygge og håndtere mobning. Det kan man læse meget mere om på hjemmesiden, hvis man skal have uddybet sit kendskab til emnet – ikke mindst fra forældre- og skolelederperspektiv.

Det er godt, at der udkommer den slags materialer, for det er der brug for. Og det er dejligt, at det bare kan downloades og bruges, uden at man behøver at vide en forfærdelig masse i forvejen. Trivsel er vigtigt, for at vi kan lære. Derfor er dette materiale også noget, som alle lærere lige bør bruge nogle timer på at gå igennem, så de kan se, hvad der måske er bedst egnet for lige netop den aktuelle klasse.