Debat
0   13

Lige til stregen

Må man vise Muhammedtegninger i undervisningen?

Det spørgsmål fylder i kølvandet på det bestialske drab på den franske lærer Samuel Paty. Det fylder også blandt lærere i hele Danmark. Mange lærere i Danmark har sikkert allerede vist tegningerne hvis det har givet mening i forhold til undervisningen. Hvorfor skulle de ikke det?

Mange karikatur- og satiretegninger kan opleves krænkende, men det er vel ikke en grund til at man ikke må vise dem. Man kan også blive krænket over Jens Jørgen Thorsens maleri af Jesus med erigeret lem, Surrends nøgne og seksuelle portræt af kongehuset eller så langt tilbage som da den britiske kirke ikke kunne lide tanken om evolution, og en karikaturtegning af Charles Darwin som abe prydede satiremagasinet The Hornet i 1871. Mig bekendt har ingen fået skåret halsen over af den grund og dermed likvideret på åben gade.

Donald Trump og Vladimir Putin er også flittigt karikeret, og man kan som lærer da også fint bruge dem uden at frygte for sit liv. Det er en lang tradition i Danmark, at man laver karikatur- og satire tegninger af politikere og andre magthavere. Svikmøllen præsenterer gerne alle de danske politikere uden omsvøb og langt de fleste politiske engagerede føler sig nærmest smigret hvis en bladtegner portrætterer dem. Ja, tidligere DLF-formand Anders Bondo Christensen havde endda flere karikaturtegninger hængende af sig selv og politiske modstandere. Hvor går grænsen hvis Charlie Hebdos satiretegninger eller Jyllands-Postens karikaturer af Muhammed ikke må vises eller nævnes? Hvad med WulffMorgenthaler? Er de også krænkere?

Hvis det er tilfældet at bestemte karikatur- og satire tegninger ikke må vises i den danske folkeskole af frygt for vold og trusler må man fra politisk side lave en kanon af forbudte karikatur- og satiretegninger. På den måde kan vi undgå krænkelser. Nej, vel. Det giver ingen mening. Skal alle elever undervises i Muhammedtegninger fordi det er politisk bestemt. Nej, det giver heller ingen mening. Men hvis en lærer vurderer at Muhammedtegningerne kan indgå på lige fod sammen med alle mulige andre karikatur- og satiretegninger, så kan der vel ikke herske tvivl om, at det skal enhver lærer frit kunne gøre uden trusler, vold eller drab. Ellers har vores samfund spillet fallit og man kan tilsyneladende true sig til tavshed. Hvem sagde social kontrol?

Artiklen fortsætter under banneret

Man må til gengæld gerne klage eller indgå i en dialog om hvorfor det forholder sig sådan i et demokratisk og sekulariseret samfund som det danske. Så bliver vi alle klogere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.278 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.408 andre er allerede tilmeldt