Debat

Lige til stregen

Må man vise Muhammedtegninger i undervisningen?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det spørgsmål fylder i kølvandet på det bestialske drab på den franske lærer Samuel Paty. Det fylder også blandt lærere i hele Danmark. Mange lærere i Danmark har sikkert allerede vist tegningerne hvis det har givet mening i forhold til undervisningen. Hvorfor skulle de ikke det?

Mange karikatur- og satiretegninger kan opleves krænkende, men det er vel ikke en grund til at man ikke må vise dem. Man kan også blive krænket over Jens Jørgen Thorsens maleri af Jesus med erigeret lem, Surrends nøgne og seksuelle portræt af kongehuset eller så langt tilbage som da den britiske kirke ikke kunne lide tanken om evolution, og en karikaturtegning af Charles Darwin som abe prydede satiremagasinet The Hornet i 1871. Mig bekendt har ingen fået skåret halsen over af den grund og dermed likvideret på åben gade.

Donald Trump og Vladimir Putin er også flittigt karikeret, og man kan som lærer da også fint bruge dem uden at frygte for sit liv. Det er en lang tradition i Danmark, at man laver karikatur- og satire tegninger af politikere og andre magthavere. Svikmøllen præsenterer gerne alle de danske politikere uden omsvøb og langt de fleste politiske engagerede føler sig nærmest smigret hvis en bladtegner portrætterer dem. Ja, tidligere DLF-formand Anders Bondo Christensen havde endda flere karikaturtegninger hængende af sig selv og politiske modstandere. Hvor går grænsen hvis Charlie Hebdos satiretegninger eller Jyllands-Postens karikaturer af Muhammed ikke må vises eller nævnes? Hvad med WulffMorgenthaler? Er de også krænkere?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Hvis det er tilfældet at bestemte karikatur- og satire tegninger ikke må vises i den danske folkeskole af frygt for vold og trusler må man fra politisk side lave en kanon af forbudte karikatur- og satiretegninger. På den måde kan vi undgå krænkelser. Nej, vel. Det giver ingen mening. Skal alle elever undervises i Muhammedtegninger fordi det er politisk bestemt. Nej, det giver heller ingen mening. Men hvis en lærer vurderer at Muhammedtegningerne kan indgå på lige fod sammen med alle mulige andre karikatur- og satiretegninger, så kan der vel ikke herske tvivl om, at det skal enhver lærer frit kunne gøre uden trusler, vold eller drab. Ellers har vores samfund spillet fallit og man kan tilsyneladende true sig til tavshed. Hvem sagde social kontrol?

Man må til gengæld gerne klage eller indgå i en dialog om hvorfor det forholder sig sådan i et demokratisk og sekulariseret samfund som det danske. Så bliver vi alle klogere.