I går lød meldingen fra lægerne, at lærerne godt kunne droppe at ringe. Men nu pålægger regeringen lægerne at tage en individuel vurdering af alle, der ringer.

Regeringen slår fast: Lægerne skal tage konkret vurdering af alle bekymrede lærere

Der er ingen grund til at ringe til din læge, for vi følger blot Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sådan lød det i går fra de praktiserende lægers direktør. Men nu pålægger regeringen lægerne at tage en “individuel konkret” vurdering af alle, der henvender sig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lad være med at spilde din tid på at ringe til din praktiserende læge. 

Sådan lød det i går fra direktør i de praktiserende lægers organisation Jonatan Schloss til alle lærere og forældre, der er bekymrede over udsigten til kort efter påske at skulle på arbejde eller sende deres børn i skole - selvom de selv er eller bor sammen med personer, der er i risikogruppen.

Årsagen var, at de praktiserende læger alligevel følger Sundhedsstyrelsens vejledning, og derfor vil der ikke være hjælp at hente ved at ringe til sin læge. 

Vild forvirring om retningslinjer for lærere i risikogruppen 

Men sådan kommer det alligevel ikke til at gå. For nu har regeringen valgt at pålægge lægerne hver gang at tage en "individuel konkret" vurdering, når lærere, forældre og andre borgere ringer. Det fortæller SF's Jacob Mark. 

"Vi og fagforeningerne har lagt et stort pres på regeringen  og det har vi virket. Nu pålægger regeringen, at lægen altid skal lave en konkret individuel vurdering, om man bør blive hjemme. Det vil sige, at man ikke bare mekanisk bliver afvist, som der ellers var lagt op til", siger han. 

Skoler skal først åbne, når lærerne er trygge 

Selvom Jacob Mark glæder sig over regeringens nye melding, havde han hellere set, at regeringen havde holdt fast i sin oprindelige melding til borgerne. 

"I starten sagde regeringen, at det var frivilligt for borgerne at møde på arbejde eller i skole, hvis man selv er eller bor med nogen, der er i risikogruppen. Men når det ikke kunne lade sig gøre, så er det her et godt alternativ". 

Rosenkrantz-Theil: Vi forhandler med organisationerne om krav til ansattes fremmøde

Ifølge Jacob Mark er meldingen fra undervisningsministeriet nu også, at skolerne skal tage "den tid det tager i forhold til at genåbne på en tryg og forsvarlig måde, og derfor udvisernaturligt og vanligt hensyn til medarbejdere, der måtte være utrygge".

"Det vil sige, at lederen skal udvise fleksiblitet i forhold til, at man skal nå at have muligheden for at snakke med sin læge, som måske har lukket her i påsken, inden man bliver kaldt på arbejde". 

Udmeldingen er endnu hverken at finde på undervisningsministeriet eller regeringens hjemmeside. Men Jacob Mark fortæller, at undervisningsministeren har sendt meldingen ud til at alle partiernes undervisningsordførere.

Bondo glæder sig over ny udmeldning 

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen glæder sig over, at lærerne nu bliver sikret en reel vurdering af deres læge, hvis de står en situation, hvor de frygter for at tage på arbejde, når deres skole igen åbner. 

"Det var også den melding, vi havde fået fra undervisningsministeren og statsministeren i onsdags. Derfor er vi rigtigt glade for, at regeringen nu understreger, at det de sagde i onsdags står til troende. Man skal ikke bare give et standardsvar ud fra Sundhedsstyrelsens vejledning, fordi så var det jo ligegyldigt. Man skal ind og forholde sig til den enkelte lærers situation, og det kan både være lærerens personlige helbred eller familiens", siger han.

Mette Frederiksen: Din læge afgør, om du kan gå på arbejde i skolen

Bondo: Den næstbedste løsning

Ligesom Jacob Mark kalder han regeringens nye beslutning for 'den næstbedste beslutning'. Lærernes formand havde hellere set, at alle lærere i risikogruppen skulle blive hjemme. 

Anders Bondo glæder sig også over, at det ikke længere er op til den enkelte skoleledere at vurdere, hvilke lærere og elever der bør blive hjemme. 

"Det var en helt urimeligt situation at sætte skolelederne i, når de ikke har nogen som helst former for lægefaglig forudsætninger".

Han fortæller, at Danmarks Lærerforening har været i løbende dialog med undervisningsministeren for at finde en løsning, der kunne berolige de mange bekymrede lærere og forældre.

"Det betyder helt enormt meget for dem, der er i risikogruppen. Jeg har flere gange henvist til, at regeringen selv har givet udtryk, at genåbningen skulle være forsigtig og kontrolleret, og man hellere skulle gå et skridt for kort end et skrift for langt. Desuden har Sundhedsstyrelsen klokkeklare anbefaling indtil nu været, at man skulle holde sig væk fra det omgivende samfund ved at blive så meget hjemme som overhovedet muligt. Men så fik de pludselig besked om, at nu kan de roligt gå i skole, fordi smittefaren er ikke større end i det omgivende samfund. Det er jo netop det, de er blevet frarådet at gå ud i. Den forvirring skulle der findes en løsning på. Jeg er rigtigt glad for, at forsigtighedsprincippet nu er slået fast med syvtommersøm."

Sundhedsstyrelsen: Børn fra hjem med coronasygdom må gerne komme i skole