Debat

Individuelle handleplaner

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der breder sig i øjeblikket en forestilling om, at man som lærer er forpligtet til at udarbejde individuelle handleplaner for hver enkelt elev. Det er man ikke.

Læreren er i generelle vendinger forpligtet til at tilrettelægge undervisningen i samarbejde med eleven, herunder fastsætte mål, evaluere og sikre en undervisning, der udfordrer alle elever. Hvad dette nærmere betyder, er genstand for tolkning. Men der står ikke en lyd om individuelle handleplaner i hverken loven eller arbejdstidsaftalen.

Individuelle handleplaner har alle dage været et særkende for specialundervisningen. Kravet herom har været en central del af begrundelsen for lempeligere arbejdsvilkår i specialundervisningen. Stilles et sådant krav til lærerne i normalundervisningen, må de selvsagt have en tilsvarende kompensation.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Ønsker en skoleleder, at 'hans' lærere skal udarbejde individuelle handleplaner for den enkelte elev i normalundervisningen, bør han først rådføre sig med lærerne i det pædagogiske råd. Dernæst skal han i samarbejde med tillidsrepræsentanten udarbejde en dækkende opgavebeskrivelse og sikre, at den figurerer på den enkelte lærers tjenesteplan med et realistisk anslået tidsforbrug. Det kan aldrig pålægges lærerne at løse denne opgave inden for den obligatoriske individuelle tid.

Skulle nogen mene, at dette er professionsfjendsk paragrafrytteri, må det bero på en farlig misforståelse. En professionel lærer pålægges ikke at løse bestemte opgaver på bestemte måder uden smålig skelen til tidsforbruget. En professionel lærer påtager sig selv at finde den bedste måde at løse sin opgave på inden for de rammer, der nu engang er stillet til rådighed.

Niels Christian Sauer

medlem af DLF's hovedstyrelse