Økonomi

Penge til flere bøger kan blive spist op af nye besparelser: Håber de ender med "at tage den rigtige beslutning en gang til"

CFU Danmark har fået ny forperson. Hun vil hurtigst muligt i dialog med skolens ministre for at undgå besparelser, så der bliver råd til de nye bøger, som politikerne efterspørger.

Publiceret Senest opdateret

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) er med egne ord "kæmpestor fan" af CFU’erne, fortalte han søndag til Politiken. Det samme er - ikke overraskende - Ann-Birthe Overholt Nicolaisen, som er nytiltrådt forperson i foreningen CFU og til daglig leder af CFU’en på Københavns Professionshøjskole. 

Hun håber, at ministerens glæde for CFU’erne betyder, at de to kan få et godt samarbejde i en tid, hvor CFU’erne står i en speciel situiation, fortæller hun til Folkeskolen.

”Jeg har en stor opgave i forhold til at sørge for, at de 540 millioner, som vores undervisningsminister netop har udmøntet til indkøb af skolebøger, bliver til valuta for pengene”, siger hun henvisning til de penge, partierne i folkeskoleforligskredsen er blevet enige om at tildele CFU'erne over de næste 10 år.

”Det må helt ikke ende med, at de bliver spist af besparelser”, tilføjer hun. 

Blå Bog

Ann-Birthe Overholt Nicolaisen blev uddannet lærer fra Aalborg Lærerseminarium i 2000. Herefter arbejdede hun i 14 år, som lærer på blandt andet Statens Pædagogiske Forsøgscenter og ved den Danske Sømandskirke i New York.

I 2013 blev hun ansat på det digitale forlag Clio, hvor hun udviklede danskmaterialer og senere blev produktchef. Hun blev ansat på CFU på KP i februar sidste år og blev involveret i CFU Danmarks ledelsessamarbejde.

I februar 2023 blev hun leder af Københavns Professionshøjskoles CFU og samtidig aktiv i CFU Danmarks ledersamarbejde. Hun tiltrådte som leder af CFU Danmark 23. april 2024.

Forsigtig optimist angående besparelser

For det er det lidt specielle med CFU’ernes situation lige nu: I en tid, hvor skolen får skældud for at være blevet alt for digital, er CFU’erne med deres beholdning af bøger og andet analogt undervisningsmateriale nemlig populært blandt politikere som sjældent set. 

CFU kan næste år se frem til at modtage en ekstrabevilling på 25 millioner til bøger, som efterfølgende vokser til et årligt ekstra tilskud på 60 millioner frem til 2034. 

Men samtidig skal det ministerium, som CFU’erne sorterer under, Forsknings- og Uddannelsesministeriet, formentlig spare op mod 20 procent af budgettet næste år. For CFU’erne kan det komme til at betyde, at der permanent bliver taget 42 millioner kroner ud af CFU’s budget. Det bliver afgjort ved efterårets finanslovsforhandlinger.

Det kommer oveni, at CFU siden 2010 har fået reduceret sit budget med knap en tredjedel. Men den nye formand for CFU Danmark er forsigtigt optimistisk.

På sidste finanslov var der jo også varslet en besparelse på CFU’erne, men den blev fjernet under forhandlingerne”, siger hun. 

”Jeg tager det med mig fra forløbet sidste år, at forligspartierne kunne se, at det var en dårlig ide at spare på CFU. Så gav de sig selv betænkningstid til forhåbentlig at tage den rigtige beslutning en gang til".

CFU’er skal skabe værdi for lærerne

Hvis det ender med, at CFU’erne får flere penge samlet set, skal de bruges til at styrke de analoge læremidler, mener Ann-Birthe Overholt Nicolaisen. Det skal ske ved, at CFU’erne gør det, de er bedst til, mener hun.

”Vi skal ikke kun indkøbe og distribuere. På CFU er vi rigtigt dygtige til at lave en pædagogisk og didaktisk berigelse af de læremidler, vi har. Vi laver undervisningsforløb og lærervejledninger og vejleder lærerne i, hvordan de kan bruge den, og hvordan de spiller sammen med andre læremidler. Det skaber værdi for lærerne på den store pallette”.

Derfor vil Ann-Birthe Overholt Nicolaisen hurtigst muligt i dialog med både undervisningsministeren og uddannelsesministeren om, hvad de forestiller sig, de ekstra penge skal bruges til.

”Vi har vores egne tanker og ideer, men vi skal selvfølgelig tale med ministerne om det. Indtil videre ved vi meget lidt om, hvad vi må bruge pengene på. Men det er jo CFU’erne, der har ekspertisen på feltet, så jeg håber, de vil lytte til vores ideer”.