Anmeldelse

Vild med Dan Turèll

Vild med Dan Turèll

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvad er det, der får to brødre til at stoppe op og spise en pølse ved hver en pølsevogn, de møder på en cykeltur fra Vangede til Nørrebro? Hvorfor besvimer en tiårig midt under en morgensang i skolen? Hvorfor maler en digter sine negle sorte og barberer sin isse skaldet?"

Fakta:

Titel: Vild med Dan Turèll

Forfatter: Dorte Østergren-Olsen

ISBN: 9788702072037

Pris: 161,25 kroner

Sider: 104 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Det er nogle af de spørgsmål, eleverne kommer til at beskæftige sig med i dette portræt af Dan Turèll. Hans forfatterskab er fuldt af liv og paradokser og præget af kærligheden til hverdagene, til København, buddhismen og til Anders And.

Der er ikke tale om en detaljeret fortælling om begivenheder i forfatterens liv. Hans personlige historie beskrives kort, men kædes sammen med gennemgang af fire hovedgenrer i forfatterskabet: erindringsfortællinger, poesi, essayet og kriminalromanen. Samtidig får vi malende tidsbilleder fra de perioder, forfatteren levede i. I i-bogen er der klip fra film og lydoptagelser, som giver indtryk af hans særegne oplæsningsrytme.

Faglig viden og faglige metoder indgår som en naturlig del af oplevelsen og analysen af teksterne. Bogen er velskrevet, sjov og underholdende, og der er repræsentative uddrag fra forfatterens værker.

I erindringsafsnittet sættes der blandt andet fokus på fortællerforhold, i lyrikafsnittet går bogen tæt på karakteristiske træk ved sprog og stil i forfatterskabets poesi, og gennemgangen af essayene kædes sammen med en fornem gennemgang af essayets karakteristika.

Der er varierede og differentierede opgaver - opgaver, der udfordrer eleverne til at opleve, analysere og fortolke teksterne og til selv at udtrykke sig i forskellige medier.

Kort sagt: Dette læremiddel er i topklasse og kan derfor kraftigt anbefales til elever i 7.-10. klasse - ikke kun i Københavnsområdet.