Flere mænd end kvinder med handicap har et job

Der er væsentligt flere mænd end kvinder med handicap, der har et job. Mens lidt over hver anden mand er i beskæftigelse, drejer det sig kun om fire ud af ti kvinder. Blandt ikke-handicappede er der ingen væsentlig forskel mellem kønnene.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, som bygger på svar fra 19.199 personer. Undersøgelsen afdækker også andre forskelle mellem køn og handicap. For eksempel angiver 18,5 procent af kvinderne, at de har et handicap eller et længerevarende helbredsproblem, mod 13,3 procent af mændene.

Kvinder har desuden andre handicaptyper og lidelser end mænd. De har i højere grad problemer med bevægeapparatet og psykiske lidelser, mens mændene døjer med livsstilssygdomme som diabetes og problemer med kredsløbet.

Kvinder har mindre tilskyndelse til at arbejde

Kvinder med handicap har en lavere sandsynlighed for at være i beskæftigelse end mænd med handicap.

"Selv når vi tager højde for, at kvinder har andre handicaptyper og lidelser end mænd, er der en forskel i beskæftigelsesandelen. Mens 52 procent af mænd med et handicap er i beskæftigelse, drejer det sig kun om 43 procent af kvinderne. Blandt personer uden handicap er der ingen forskel mellem mænds og kvinders beskæftigelsesandel", siger seniorforsker Jan Høgelund fra SFI.

I et videointerview på SFI's hjemmeside forklarer han forskellen med, at man ikke så ofte ser kvinder i lederstillinger, at de typisk har job uden så meget autonomi, og at de typisk får lavere løn end mænd.

"Det kan gøre, at deres tilskyndelse til at gå på arbejde kan være mindre", siger han.

Når kvinder med et handicap har et job, er de oftere end mænd ansat på særlige vilkår som for eksempel flexjob eller i et job med løntilskud til førtidspensionister.

Læs rapporten via linket til højre.