Dansk opfindelse vinder endnu en international pris

Den danske opfindelse Robobraille, som oversætter tekst til punktskrift eller lyd, har vundet endnu en international pris. Opfinderne satser hårdt på at nå ud til studerende og lærere med e-mailtjenesten, der er gratis for ikke-kommercielle brugere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

E-mailtjenesten kom øverst på skammelen til den årlige prisuddeling for digitale uddannelsesløsninger, Bett Awards, i London. Bett Awards er et årligt arrangement, der sætter fokus på digitale produkter målrettet uddannelsessektoren, og Robobraille var oppe mod et stærkt felt, hvor blandt andre BBC og Danske BEC - bankernes edb-central - var med. Robobraille giver syns- og læsehandicappede bedre mulighed for at uddanne sig, vurderede de flere end 80 dommere efter måneders grundigt forarbejde.

Synscenter Refsnæs i Kalundborg og konsulentvirksomheden Sensus fra Hillerød står bag opfindelsen, som er en e-mail-baseret tjeneste, der gør elektroniske tekster tilgængelige for mennesker med særlige behov i form af punktskrift eller lydfiler. De fleste brugere er blinde, svagtseende og ordblinde.

Skolebøger skal kunne læses af alle

"Siden efteråret har vi taget rundt og fortalt studerende og lærere om fordelene ved at bruge Robobraille i undervisningen. I det arbejde har det været en rigtig god drivkraft at være nomineret til prisen. Og nu da vi står med den i hånden, har vi fået et godt skud motivation til at køre kampagnen videre", siger Lars Ballieu Christensen, udviklingschef på Synscenter Refsnæs.

Uddannelse er blandt de absolut vigtigste af Robobrailles fokusområder.

"Vi har fundet en nem måde at gøre digitale tekster tilgængelige for blinde, svagtsynede og ordblinde studerende. På den måde kan samfundet udnytte en masse gode hoveder, der indtil nu har haft ualmindeligt svært ved at gennemføre en uddannelse", fortæller Lars Ballieu Christensen.

Kampagnen over for studerende og lærere fortsætter året ud, og det er gratis at få besøg.

Har vundet en række priser siden 2007

Når Robobraille modtager en tekst - for eksempel et worddokument eller en pdf-fil - oversættes teksten til punktskrift eller lydfil og bliver kort efter sendt retur til afsenderen. Man behøver ikke installere dyrt og kompliceret software på sin computer for at komme i gang.

Siden 2007 har Robobraille-projektet vundet en række internationale priser.