Dansk opfindelse giver gratis hjælp til blinde og ordblinde

Synscenter Refsnæs har netop modtaget Europakommissionens e-Inclusion Awards 2008 for opfindelsen af emailtjenesten Robobraille. Tjenesten oversætter tekst til syntetisk tale eller forkortet punktskrift og kan derfor hjælpe læse- og synshandicappede.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er fantastisk at RoboBraille bliver anerkendt for at være et projekt som gør en forskel i forhold til at gøre digitale informationer tilgængelig for alle", siger Lars Ballieu Christensen, som har været med til at opfinde RoboBraille-tjenesten.

Robobraille fungerer som et emailsystem, hvor teksten sendes af sted og kommer tilbage i ændret form. Det er gratis for ikke-kommercielle brugere, og man behøver ikke at registrere sig som bruger.

"RoboBraille søger at løse et universelt problem - at gøre ellers utilgængelige elektroniske tekster tilgængelige for mennesker med synshandicap eller læseproblemer", forklarer folkene bag.

Tjenesten er i løbet af de seneste halvandet år blevet valideret på Cypern, i Irland, Italien, Portugal og Storbritannien af et tvær-europæisk konsortium med støtte fra Europa Kommissionen. Og nu har opfindelsen altså også fået kommissionens pris.

Prisen kan betyde videreudvikling

E-Accessibility prisen skal sætte fokus på, at god praksis i udformningen af kommunikationsteknologi kan være med til at skabe social inklusion i samfundet.

"Det er klart at det åbner nogle døre for os, at Europakommissionen sætter den sag vi arbejder for på dagsordenen. Det giver os både en masse positiv opmærksomhed og forhåbentlig kommer det os til gode når vi skal finde midler til at videreudvikle RoboBraille", siger Lars Ballieu Christensen.

Læs mere