Debat

Den store nordiske klimaduel

Den Store Nordiske Klimaduel – eller blot Klimaduellen - er et initiativ fra Nordisk Ministerråd om energi, bæredygtighed og den fremtid vi ser ind i. Klimaduellen tilbyder et samarbejds- og mødested for alle nordiske skoleelever og lærere og indeholder både individuelle og samarbejdende undervisningsforløb. Klimaduellen er finansieret af Nordisk Ministerråd og Foreningerne NORDEN står for gennemførelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den Store Nordiske Klimaduel – eller blot Klimaduellen - er et initiativ fra Nordisk Ministerråd om energi, bæredygtighed og den fremtid vi ser ind i. Klimaduellen tilbyder et samarbejds- og mødested for alle nordiske skoleelever og lærere og indeholder både individuelle og samarbejdende undervisningsforløb. Klimaduellen er finansieret af Nordisk Ministerråd og Foreningerne NORDEN står for gennemførelsen.

Det er helt og aldeles gratis at bruge alle materialer og funktioner via portalen www.nordeniskolen.org. Læreren skal blot registrere sig og kan derefter komme i gang med at bruge platformens forskellige undervisningsmaterialer og deltage i konkurrencerne.

Tilmelding til konkurrencen og adgang til undervisningsmaterialet sker direkte via hjemmesiden www.klimaduellen.org - der i øjeblikket fungerer som informationssider om projektet. Når konkurrencen starter den 11. november 2014 vil sprog og kultur elementerne og det naturfaglige indhold fra Klimaduellen være smeltet sammen på portalen nordeniskolen.org. Tilmelding og registrering sker herefter direkte på denne portal.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Om Klimaduellen - Et fleksibelt undervisningsforløb, baseret på læreplaner, spil og faglighed

Den Store Nordiske Klimaduel er et spilbaseret undervisningskoncept om klima, energi og bæredygtig udvikling målrettet de 12-14-årige elever i Norden (6.-8. klasse i Danmark, Sverige og Finland og 7.-9. klasse i Norge og Island). Konceptet giver læreren fleksibilitet og sikring af faglighed. Samtidigt er elevens engagement sat i højsædet.

Formål

At engagere skoleelever i Norden i miljø- og energispørgsmål samt bæredygtig udvikling.

At fremme iværksætteri og kreativitet i undervisningen gennem fokus på bæredygtig udvikling og grøn vækst.

At inspirere og anspore undervisere i Norden til at undervise i bæredygtig udvikling på engagerende og inspirerende måder.

At styrke den nordiske kulturelle og sproglige samhørighed ved at skoler fra alle de nordiske lande benytter sig af det nye koncept.

Faglighed

Siden indeholder et stort omfang fagligt materiale i tekst, lyd og billede baseret på læreplanerne i de nordiske lande inden for naturvidenskabelige fag, men også samfundsfag, historie og sprogfagene (dansk, svensk og norsk). Læreren kan med interaktiv søgning nemt og hurtigt få overblik over, hvilke faglige mål de konkrete opgaver dækker.

Fleksibilitet

Indholdet er struktureret på en måde, så der fleksibelt kan arbejdes i både korte og lange forløb og med mange forskellige indgangsvinkler til stoffet.

Engagerende platform

Hvert skoleår med start 2014/15 afholdes der en konkurrence for skoleklasser i hele Norden fra den 11/11 til den 23/3 (Nordens Dag).

Gennem undervisningselementerne og konkurrencen styrkes elevernes kundskaber og de får redskaber til at forstå og forholde sig til globale klimaudfordringer og handle på de lokale. Fx får eleverne opgaver der handler om at spare på energien på skolen og at finde miljøvenlige løsninger i skolen, hjemmet og lokalmiljøet. Alt dette foregår i et spilbaseret univers med flotte præmier til de skoleklasser der opnår flest point, dvs. løser flest opgaver og finder de bedste energibesparende bæredygtige løsninger.

Nordisk læringsrum

Klimaduellen er en integreret del af den nordiske undervisningsportal www.nordeniskolen.org der giver mulighed for samarbejde med skoleklasser i hele Norden gennem portalens videochatfunktion, klasseværelse og lærerværelse der fungerer som facilitator for samarbejde i klassen og med venskabsklasser.

·         Omfattende fagligt materiale (tekst, video, eksterne links)

·         Materiale målrettet målgruppen (12-14-årige) baseret på læreplaner og faglige mål i landene

Kompetenceudvikling

Ud over at sikre faglighed via læreplanerens konkrete faglige mål, styrkes elevernes sproglige og interkulturelle kompetencer. Eleverne lærer at samarbejde med andre unge i de nordiske lande om at finde bæredygtige løsninger der kan fungere i dagligdagen lige fra Grønland i nord til Finland i øst. Med korte videoklip fra nordiske ambassadører får eleven desuden en unik chance for at blive introduceret for og inspireret af forbilleder fra hele Norden, indenfor forskellige arbejdsområder.

Det er gratis

Den Store Nordiske Klimaduel er finansieret af Nordisk Ministerråd. Det er helt og aldeles gratis at bruge www.nordeniskolen.org. Læreren skal blot registrere sig og kan derefter komme i gang med at bruge platformens forskellige undervisningsmaterialer og deltage i konkurrencerne.