Først nu, to uger før sommerferien, får mange lærere oversigten over næste års arbejdstid. Folkeskolen vil gerne tegne et billede af, hvor mange undervisningstimer, lærerne får, så send gerne din opgaveoversigt ind til folkeskolen@dlf.org . Skriv 'opgaveoversigt' i emnefeltet og fortæl, om du gerne vil være anonym, eller vi må kontakte dig.

Timetalschok til lærere i Gentofte

Hver lærer skal i gennemsnit undervise to klokketimer mere næste år, lød meldingen fra kommunalbestyrelsen i Gentofte. Derfor kom det som noget af et chok, da flere af de lærere, der har fået deres opgaveoversigter, så, at oven i de ventede tre-fire ekstra lektioner kom flere lektioner understøttende undervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har ikke set nogen papirer endnu", fortæller fællestillidsrepræsentant og formand for Gentofte Kommunelærerforening Jeppe Dehli. "Men der er noget, der tyder på, at man på nogle af kommunens skoler har lagt den understøttende undervisning ud over de ekstra lektioner. Dermed bliver det samlede antal lektioner langt højere end de plus to klokketimer, som vi jo har italesat, og som der var en accept af".

"Hvis forudsætningen for finansiering af reformen skrider fuldstændig, så har jeg svært ved at se, hvordan lærerne skal kunne løse alle deres opgaver. Vi er meget bekymrede for kvaliteten i undervisningen", siger Jeppe Dehli, der nu sammen med tillidsrepræsentanterne er i gang med at skabe et konkret overblik over, hvor mange ekstra lektioner, lærerne på de enkelte skoler får til næste år.

Opgaveoversigten går det svært for lærerne at overskue arbejdet

"Det, jeg hører, er, at lærerne får opgaveoversigter med langt flere undervisningslektioner, og så står der fuldstændig de samme øvrige opgaver som før - nu bare uden tidsangivelse, og uden at der i øvrigt er en oplevelse af, at der har været en drøftelse mellem skoleleder og lærer om, hvordan man så skal prioritere anderledes".

Gentofte er kommune med mange udviklingsprojekter, og derfor har mange lærere opgaver som koordinator af forskellige projekter, og tidligere var der sat tid på, og dermed en ramme for, hvor mange timer, læreren forventedes at bruge på et givet projekt.

Op til lærerteamene

"Det jeg hører er, at nogle af lederne i stedet for at drøfte opgaverne med lærerne, siger, at det er lærerteamet, der som de professionelle må tænke anderledes og prioritere. Det siger noget om det pres, lederne er under, men nu har de fået ledelsesretten, så må de også påtage sig den pligt, der ligger til at drøfte og prioritere, så der kommer en sammenhæng mellem krav og resurser".

Tillidsrepræsentanten: Man bliver lidt hinandens arbejdsgiver

Formanden for børne- og skoleudvalget i Gentofte, den konservative Pia Nyring, bekræfter, at der er beregnet med, at lærerne i gennemsnit skal undervise to klokketimer mere alt inklusive.

"Der kan være lærere, som sidste år ikke havde ret mange timer, som derfor stiger med mere end to timer, men i gennemsnit skal det være to timer".

"Vi har ikke fået en eneste henvendelse om det her, men det er helt sikkert noget, vi holder øje med. Det har ikke været vores intention, at det skulle blive mere end to klokketimer, og vi vil selvfølgelig evaluere det her med skolelederne og i MED-systemet", siger Pia Nyring og understreger, at det er et prøveår med noget helt nyt.

"Der er vedtaget en reform om, at lærerne skal være mere sammen med børnene, og det har vi så fastlagt til to klokketimer i gennemsnit", siger hun og understreger, at der Gentoftes fortsat skal have et skolevæsen i udvikling.

Der er ikke indgået nogen aftale med Gentofte Kommunelærerforening om lærernes arbejdstid. Til gengæld er der indgået en lønaftale, som tager udgangspunkt i, at lærerne i gennemsnit har 860 undervisningstimer i henhold til det udvidede undervisningsbegreb, altså inklusive den understøttende undervisning. Det skulle ifølge beregningerne passe med, at hver lærer i snit får 80 timer mere med børn om året svarende til to timer mere om ugen.

Hvordan bliver din lærerarbejdsdag næste år?