Den gratis ABA Flash Cards er en af de apps, som er med i oversigten fra Digitaliseringsstyrelsen. Her præsenteres brugeren for et foto og en lyd om et bestemt emne.

Oversigt gør det lettere at finde relevante apps til handicappede

Det kan være svært at få overblik over, hvad der findes af apps, som er særligt anvendelige for mennesker med en funktionsnedsættelse. Der er hjælp at hente hos Digitaliseringsstyrelsen, som har udgivet en oversigt over relevante apps til læring eller kompensation.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den gratis ABA Flash Cards er en af de apps, som er med i oversigten fra Digitaliseringsstyrelsen. Her præsenteres brugeren for et foto og en lyd om et bestemt emne. Ved at trykke på skærmen kommer et nyt billede med lyd op. App'en er velegnet til at udvikle sprog og ordforråd og kan ifølge beskrivelsen bruges af mennesker i alle aldre med autisme, ADHD, cerebral parese eller hjerneskade.

App til voksne kan også bruges i folkeskolen

Et andet eksempel er ADHD Alarm. Her kan brugeren indtaste aktiviteter og klokkeslæt og på den måde blive mindet om planlagte aktiviteter i løbet af dagen. App'en er udviklet til voksne med ADHD, men egner sig også til elever i folkeskolens ældste klasser.

App skal hjælpe udsatte børn og unge gennem vanskelige situationer

"Vi har delt listen ind i læringsapps og kompenserende apps. En app som ADHD Alarm kan anvendes af personen med ADHD, men pårørende og lærere kan også lægge aktiviteter ind", siger fuldmægtig Asbjørn Fangel-Hansen fra Digitaliseringsstyrelen.

Listen er blevet til på opfordring

Oversigten er blevet til på opfordring af Danske Handicaporganisationer, DH.

"Vi drøfter løbende, hvilken indsats mennesker med handicap har brug for i forhold til digitaliseringen, og DH efterspurgte en oversigt over apps, som er et nyt og ret billigt hjælpemiddel i forhold til traditionelle hjælpemidler", siger Asbjørn Fangel-Hansen.

Pris til Dyscalculator til talblinde

Listen giver ikke et fuldstændigt dækkende billede af markedet, men er et øjebliksbillede, som skal illustrere bredden og anvendelsespotentialet for både brugere og fagfolk.

"Udviklingen går for hurtig til, at vi kan lave en komplet liste, blandt andet fordi det er blevet lettere at lave en app. Vi har allerede fået mange henvendelser fra folk, der har fundet på en app, som de gerne vil have ind på listen".

Oversigten skal integreres i Hjælpemiddelbasen

I øjeblikket arbejder Socialstyrelsen på at få oversigten lagt ind i Hjælpemiddeldatabasen, så den løbende kan blive opdateret. Det sker i løbet af 2014, men der er for tidligt at sige, hvornår på året den er klar.

Nye it-værktøjer skal styrke inklusionen af elever med særlige behov

"Vi skal først finde ud af, hvordan vi inkluderer listen i databasen, og hvordan vi vedligeholder den. Det arbejder vi på, og listen fra digitaliseringsstyrelsen er et godt sted at begynde, når vi skal se på, hvordan vi formidler apps", siger specialkonsulent Thomas Lyhne fra Socialstyrelsen.

Hver enkelt app får beskrevet sin funktion

I Digitaliseringsstyrelsens kortlægning kan man se en kort beskrivelse af apps'enes funktioner, og man kan læse om platform, målgruppe, undermålgruppe, aldersgruppe, sværhedsgrad, netværkskrav og pris.

Speciallærere skaber sig arbejde gennem projekter

Nogle apps er brugbare for flere typer af handicap inden for grupperne kognitive handicap, hørehandicap, synshandicap og motoriske handicap, ligesom de kan være anvendelige for flere undermålgrupper. Desuden kan mange apps have værdi for flere grupper end de angivne, pointerer Digitaliseringsstyrelsen.

Hjemmeside giver samlet overblik over apps til læsesvage

Oversigten indeholder apps til både iPhone, iPad, android telefoner og tablets og Windows Phone.

Se oversigten via linket til højre.

Læs mere

Apps til mennesker med handicap