Stig Langvad er et nyt navn i Kraks Blå Bog.

Stig Langvad er med i den nye udgave af Kraks Blå Bog

Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, er blandt de 312 nye navne i Kraks Blå Bog 2012-13, som netop er udkommet. I alt indeholder bogen 8.219 biografier af de mest betydningsfulde nulevende danskere, grønlændere og færinger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Stig Langvad blev født i Aarhus i 1956. Han kørte i 1973 galt på sin knallert og fik et lammende brud på en nakkehvirvel i rygsøjlen. Det resulterede i et års genoptræning og et permanent liv som kørestolsbruger med hjælpeordning.

Stig Langvad blev i 1984 cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Fra 1985 var han fuldmægtig i Aarhus Kommunes, men stoppede på grund af fysiske komplikationer i 1997. Herefter begyndte han som frivillig i Dansk Handicap Forbund og RYK (Rygmarvsskadede i Danmark), og i 2000 blev han valgt som den syvende formand for De Samvirkende Invalideorganisationer, der i 2008 skiftede navn til Danske Handicaporganisationer. Stig Langvad sidder desuden i FN's handicapkomité.

Handicapbevægelsen står over for store udfordringer

Da Stig Langvad for en måned siden blev genvalgt til formandsposten i DH, blev han samtidig den, der har siddet på posten i tredje længst tid.

"Jeg er glad for den tillid, man viser mig. Hele handicapområdet står over for store udfordringer i den kommende tid. Der skal ikke lægges skjul på, at hele handicapbevægelsen er rystet over den nuværende politiske situation og ikke mindst de holdninger, som ligger til grund. Det handler ganske enkelt om, at de løsninger, man nu sætter i søen, ikke virker. Handicaporganisationerne vil meget gerne være med til at udvikle og forandre. Men vi ser et stort behov for at få sat spørgsmålet om værdier på dagsordenen", sagde Stig Langvad efter valget.

De portrætterede opdaterer selv deres levnedsbeskrivelse

Stig Langvad er blandt de 193 mænd og 119 kvinder, der for første gang er portrætteret i Kraks Blå Bog. Samlet set udgør kvinderne 18 procent af de optagne, men 38 procent af de nyoptagne. Det er den største procentandel og det største antal kvinder, der nogensinde er optaget på én gang.

"Blå Bog optager personer, der har markeret sig med en ekstraordinær og betydningsfuld indsats på deres arbejdsfelt, og som positivt repræsenterer Danmark. Den nye udgave afspejler, at kvinder i stigende grad får ledende positioner i samfundslivet, men måske også at områder, hvor kvinder traditionelt har stået stærkt, opnår større anerkendelse i offentligheden. Det gælder især inden for design og billedkunst, kultur og inden for medicin og samfundsvidenskaberne", siger redaktionschef Hanne Dal fra Gads Forlag.

Over 90 procent af de 8.219 biografier har ajourført deres data i årets nye udgave.

"Det unikke ved Blå Bog er, at de portrætterede selv er med til at opdatere deres levnedsbeskrivelse. Udover at sikre præcision og troværdighed giver det også bogen et personligt og autentisk præg, og vi er meget glade for den store interesse for at medvirke til denne ajourføring", siger Hanne Dal.

Den første udgave af Blå Bog udkom i 1910 og indeholdt biografier af cirka 3.000 betydningsfulde personer fra det danske samfund.

Stig Langvad flyttede fra Aarhus i 2009 og bor i dag i Kokkedal.

 

 

Læs mere