"Da jeg var dreng, var der ikke noget, der hed ADHD", fortæller seniorforsker Steen Bengtsson fra SFI.

Flere danskere har fået et medfødt handicap

Stadig flere danskere angiver, at de har et medfødt handicap. Det er en af årsagerne til, at det specialiserede socialområde er i kraftig vækst. Stigningen skyldes blandt andet, at der er kommet nye diagnoser til, for eksempel ADHD.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Spørger man folk i dag, om de har et handicap, er der flere, der svarer ja, end der var tidligere. Tilsvarende svarer flere end tidligere ja til, at deres handicap er medfødt.

I en ny rapport giver seniorforsker Steen Bengtsson fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, et overblik over de senere årtiers udvikling på det specialiserede socialområde. En entydig tendens er det voksende behov for ydelser på hele området, herunder handicapområdet.

Flere yngre end ældre siger, at de har et medfødt handicap

To forhold påkalder sig opmærksomhed i den stigende tendens. Det ene er, at yngre personer i højere grad end ældre oplever, at de er født med handicap. Og så er der forskel i opfattelsen over tid.

Det viser to undersøgelser fra henholdsvis 1995 og 2006. I 2006 er der flere blandt både de yngre og ældre årgange, som oplever et medfødt handicap, end 11 år tidligere. I løbet af den tid har mange altså ændret opfattelse fra ikke at have et medfødt handicap til at have det.

Steen Bengtsson hæfter sig ved de bemærkelsesværdige stigninger i angivelsen af at være født med handicap:

"I løbet af de 11 år er der i de enkelte årgange 50 procent flere mennesker, der nu angiver, at de var født med et handicap. Det tyder på, at forskellen især ligger i, at handicapbegrebet er blevet udvidet i løbet af de 11 år og til stadighed ændres", siger han til SFI's nyhedsbrev.

Diagnoser og ændrede holdninger spiller en rolle

Ændringerne af, hvad der opfattes som et handicap, kan både skyldes nye diagnoser og ændrede holdninger.

"Da jeg var dreng, var der for eksempel ikke noget, der hed ADHD. Nogle kan derfor i løbet af de 11 år fra 1995 til 2006 være blevet klar over, at de var født med ADHD, simpelthen fordi diagnosen er kommet til", siger Steen Bengtsson.

Stigningen kan også skyldes, at flere indrømmer, hvad de har af skavanker, eller at tærsklen for, hvad man vil betegne som handicap, ligger lavere end tidligere.

"Hvis man går til lægen med sine skavanker eller til kommunens sagsbehandler med sine behov, vil man også her fremstille sin subjektive oplevelse af tingene, og den vil være et væsentligt led i det grundlag, behandlere og myndigheder vurderer på", siger Steen Bengtsson.

Læs mere

Rapporten "Vækstfaktorer på det specialiseredesocialområde"